DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yapay Zekâyla Sanal Sevgili Edinmek Tehlikeli Olabilir

Yapay Zekâyla Sanal Sevgili Edinmek Tehlikeli Olabilir

ABONE OL
Şubat 15, 2024 16:09
Yapay Zekâyla Sanal Sevgili Edinmek Tehlikeli Olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mozilla Vakfı Araştırması, Sohbet Botlarının Mahremiyet Kâbusu Olabileceğini Ortaya Koydu

Yapay zekânın gelişmesiyle birlikte, sanal sevgili edinme trendi de artıyor. Ancak, yeni bir araştırma bu dijital romantizmin tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor ve sohbet botlarının bir mahremiyet kâbusu olabileceğini belirtiyor. Kâr amacı gütmeyen internet kuruluşu Mozilla Vakfı, 11 sohbet botunu inceledi ve hepsinin güvenilmez olduğu sonucuna vardı.

Romantik Sohbet Botları Bağımlılık ve Yalnızlık Sağlama Konusunda Uzmanlaşıyor

Mozilla Vakfı’nın araştırmacısı Misha Rykov, raporda romantik sohbet botları hakkında şunları yazdı: “Her ne kadar zihinsel sağlığınızı ve refahınızı artıracak bir şey olarak pazarlanıyor olsalar da, mümkün olduğunca fazla veri toplarken bağımlılık ve yalnızlık sağlama konusunda uzmanlaşıyorlar.”

Araştırmaya Göre Sohbet Botlarının Güvenlik Açıkları Bulunuyor

Araştırmaya göre, uygulamaların %73’ü güvenlik açıklarını nasıl yönettiklerini paylaşmıyor, %45’i zayıf şifrelere izin veriyor ve biri dışında tümü kişisel verileri paylaşıyor veya satıyor. Ayrıca, CrushOn.AI’nin gizlilik politikası, kullanıcıların cinsel sağlık bilgilerini ve kullandıkları reçeteli ilaçlar hakkında bilgi toplayabileceğini belirtiyor.

Tehlikeli Davranışları Teşvik Eden Uygulamalar

Mozilla Vakfı, geçmişte uygulamaların intihar teşvik etmesi (Chai AI) ve Kraliçe II. Elizabeth’e suikast girişimi (Replika) gibi tehlikeli davranışları teşvik ettiğini belirtti. Replika’dan bir temsilci ise şunları söyledi: “Replika hiçbir zaman kullanıcı verilerini satmadı ve reklamcılığı da hiçbir zaman desteklemedi. Kullanıcı verileri sadece konuşmaları iyileştirmek için kullanılıyor.”

Önlemler Alınması Öneriliyor

Mozilla Vakfı, yapay zekâ ile yapılan konuşmalarda bir meslektaşınızın veya aile üyenizin okumasını istemeyeceğiniz hiçbir şeyi söylememek ve güçlü bir şifre kullanmak gibi çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.