DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Io’nun Yüzey Altı Volkanik Olaylarına Yeni Bakış Açısı

Io’nun Yüzey Altı Volkanik Olaylarına Yeni Bakış Açısı

ABONE OL
Şubat 8, 2024 16:15
Io’nun Yüzey Altı Volkanik Olaylarına Yeni Bakış Açısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanlığın Son 22 Yılda En Yakın Karşılaşması

Bu karşılaşma, Io’nun yüzeyinin altında gerçekleşen volkanik olaylara yeni bir bakış açısı kazandırmak için tasarlanan iki yakın uçuştan ikincisiydi. Bilim insanları, son 22 yılda Io ile en yakın karşılaşmayı gerçekleştirerek, gezegenin 2 bin 462 kilometre altındaki detayları inceliyorlar.

Yerçekimsel Etki: Jüpiter ve Komşu Uydular

NASA’nın Juno misyonu Baş Araştırmacısı Scott Bolton, Io’nun yakın çevresini açıklarken, bir uçta Jüpiter’in devasa kütlesi ile çekildiğini, diğer uçta ise Europa ve Ganymede gibi komşu uyduların bulunduğunu belirtiyor. Bu yerçekimsel çekişme, Io’yu bir o yana bir bu yana çekerek sürtünmeye neden oluyor.

Isınma ve Volkanik Aktivite

Yerçekimsel sürtünme, Io’nun ısınmasına yol açıyor ve bu da volkanik aktiviteye neden oluyor. Io’nun yüzeyinde şu anda yaklaşık 400 aktif yanardağ bulunuyor. Bu volkanik aktivite, Io’nun yüzeyindeki benzersiz özellikleri ve volkanik plütonlarının oluşumunu etkiliyor.

Io’nun yüzey altı volkanik olaylarına dair elde edilen bu yeni bilgiler, gezegenlerin oluşumu ve evrimi hakkındaki genel anlayışımızı ilerletebilir ve evrende volkanik aktiviteye sahip diğer gezegenlerle karşılaştırmalar yapmamıza yardımcı olabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.