DOLAR 32,3303 0.24%
EURO 35,1012 -0.1%
ALTIN 2.297,970,91
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lise Öğrencileri Bu Yıl “Enerji Temasıyla Robot” Yapacak

Lise Öğrencileri Bu Yıl “Enerji Temasıyla Robot” Yapacak

ABONE OL
Mart 18, 2023 06:32
Lise Öğrencileri Bu Yıl “Enerji Temasıyla Robot” Yapacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki ilgisini artırmak için Amerika’da 31 yıldır FIRST® Vakfı tarafından, Türkiye’de ise 2018 yılından bu yana Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen FIRST® Robotics Competition’da (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) bu yıl liseli gençler Enerji Temalı Robotlarını yapacaklar. Yarışma, sezonlar halinde yıllık olarak düzenleniyor ve her sene küresel ölçekte faaliyet gösteren farklı tema sponsorlarının katkıları ile dünyadaki güncel gelişmeleri takip ediyor. Liseli öğrencilere adeta start up şirketi gibi çalışma ve tüm dünyayı etkileyen endüstriyel sorunlara çözüm arama imkanını sunuyor. Yarışmanın 2023 tema tanıtımı 7 Ocak 2023’te FIRST® Vakfı tarafından canlı yayınlanan bir etkinlikle tüm dünyaya aynı anda duyuruldu ve her yıl olduğu gibi bu yıl da gençlerde büyük heyecan yarattı.

Yarışmanın 2023 temasında gittikçe karmaşıklaşan endüstriyel süreçlerdeki enerji kullanımı ön plana alınıyor ve hem otonom hem de manuel olarak öğrenciler tarafından kullanılan robotların sınırlı süreler içerisinde verilen görevleri yapmaları isteniyor. Yarışma teması endüstriyel süreçlerdeki artan robotlaşma oranı ve robotların pil sınırları düşünülerek kurgulanmış olup katılımcılar güncel sorunlarla henüz lise çağında etkileşime girebilecek ve buldukları çözümlerle kendilerini geleceğin dünyasına hazırlama imkanına erişecek.

Bilim, teknoloji, matematik ve mühendisliği içinde barındıran programlar aracılığıyla gençlerin bu alanlarda geleceğin kendine güvenen ve yaratıcı liderler olarak yetişmesini amaçlayan uluslararası yarışmaya, Türkiye de ev sahipliği yapıyor. FIRST®, liseli gençlerin takım ruhunu, yardımlaşmayı ve sonuç yerine sürece odaklanarak, birlikte kazanmayı öğrenmesini amaçlıyor. FIRST® Robotics Competition’da (FRC) liseli gençler enerji temasında, belirlenen oyun ve kurallar dahilinde robotlarını tasarlayarak üretecek. Aynı zamanda da kendi iş planlarını oluşturup kaynak bularak sürdürülebilir bir takım oluşturacak.

Türkiye’de FIRST® Robotics Competition’a Yoğun İlgi

Dünya genelinde 30’dan fazla ülkeden 3350 takımın katılacağı turnuva Türkiye’de 2018’den bu yana Fikret Yüksel Vakfı desteğiyle yapılıyor. 2022 Sezonunda Türkiye’deki 3 etkinlikte 6000’in üzerinde öğrenci ağırlandı. 2023 yılı için Türkiye’deki etkinliklerde 16 ilden (Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Karabük, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Ordu, Tekirdağ) 120’nin üzerinde yerli takımın yanı sıra, Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Hindistan, Kosova, Polonya, Romanya, Birleşik Krallık’tan takımlar da Türkiye’deki etkinliklerde yarışacak. Türkiye’de düzenlenecek 3 ayrı turnuva sonrasında, robot performansı ve sosyal sorumluluk projeleriyle ön plana çıkan takımlar 19 – 22 Nisan tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri – Houston’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazanacak.

Türkiye’de Fikret Yüksel Vakfı tarafından yürütülen etkinliğin planlamasından yönetimine kadar pek çok alanda faaliyetlerin gerçekleşmesi için gönüllüler destek verirken, sponsorlar da hem takımlara hem de etkinliğe yatırım yaparak geleceğin liderlerini desteklemiş oluyor.

Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilcisi Ayşe Selçok Kaya “Takımlarımız hem sosyal sorumluluk projeleriyle topluma fayda sağlıyor, hem de daha lisedeyken farklı çalışma alanlarını deneyimleyerek kariyer hedeflerini belirliyor. Yıllar içerisinde öğrencilerimizde ciddi ilerleme gördük. FIRST®’ün global destekçileri Türkiye’deki takımlara ve düzenlediğimiz etkinliklere belirli bir oranda destek veriyor. Fikret Yüksel Vakfı olarak, gençlere fırsat sağlamak üzere çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz ancak daha fazla öğrenciye ulaşabilmemiz için yerelde çok daha fazla ve farklı sektörleri de aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz. Gençlerin teknik ve sosyal becerilerinin gelişiminin yanı sıra, sektörler ile eğitim kurumları arasındaki ilişkinin de kuvvetlenmesi bizi çok mutlu ediyor” dedi.

Üç gün boyunca bilimin, teknolojinin ve yaratıcılığın ön planda olacağı Türkiye bölgesel etkinliklerine katılım ücretsiz olup, geleceğe tanıklık etmek isteyen herkes katılabiliyor.

Etkinlik Takvimi

24 – 26 Mart 2023 İstanbul Regional – Volkswagen Arena, Maslak-İstanbul

27 – 29 Mart 2023 Bosphorus Regional – Volkswagen Arena, Maslak-İstanbul

31 Mart – 2 Nisan 2023 Haliç Regional – Volkswagen Arena, Maslak-İstanbul

Fikret Yüksel Vakfı Hakkında

Fikret Yüksel Vakfı 1998’de Darüşşafaka mezunu Fikret Yüksel tarafından eğitime destek vermek amacıyla kurulmuştur. Kar amacı gütmeyen ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları bağışçıları arasında bulunan vakfın Türkiye’deki hedeflerinden biri, daha fazla öğrencinin FIRST programlarına katılımını sağlayarak öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlamaktır. Vakfın en büyük hedefi; Türkiye’de her lisede bir FIRST® Robotics Competition takımı görmektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.