ABD’deki Kentucky Üniversitesi’nden bilim insanları, ülkede sigara içen erkeklerin sayısının kadınlardan daha fazla olmasına rağmen “kadınların daha bağımlı olma olasılığı” tezinin doğru olduğunu buldu.
ABD Hastalık ve Kontrol Korunma Merkezleri (CDC)’ye göre, her 100 yetişkin erkekten 13’ü, her 100 yetişkin kadından ise yaklaşık 10’u sigara içiyor. Yeni çalışma, kadın cinsiyet hormonu olan östrojenin, kişinin beynini sigaradaki nikotinin etkilerine karşı daha duyarlı hale getirebildiğini ve dolayısıyla bağımlı olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Moleküler biyoloji alanında çalışan doktora öğrencisi Sally Pauss, araştırmaların kadınların nikotin bağımlılığı geliştirme konusunda erkeklere göre daha yüksek bir eğilime sahip olduğunu ve bırakma konusunda daha az başarılı olduklarını gösterdiğini belirtti. Pauss, östrojenin, beynin nikotine verdiği zevk tepkisi için önemli olan olfaktomedinler adı verilen proteinlerin etkisini artırdığını keşfetti.
Pauss ve meslektaşları, olfaktomedin yapan geni daralttıktan sonra laboratuvar farelerine aşılayarak östrojen, olfaktomedinler ve nikotinin etkileşimini inceledi. Bu çalışmanın ileriye dönük olarak, kadınların sigarayı bırakmasına yardımcı olabilecek ilaçlar geliştirme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.