DOLAR 34,2941 0.06%
EURO 37,5161 0.04%
ALTIN 2.931,200,11
BITCOIN 21909941,66%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜSAD: Akciğer Kanseri Dünya Genelinde Ölümlerin Başında Geliyor

TÜSAD: Akciğer Kanseri Dünya Genelinde Ölümlerin Başında Geliyor

ABONE OL
Şubat 8, 2024 14:14
TÜSAD: Akciğer Kanseri Dünya Genelinde Ölümlerin Başında Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜSAD, Dünya Kanser Günü’nde Akciğer Kanseri Hakkında Uyarıda Bulundu

Güncel verilere ve risklere dikkat çeken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Akciğer Kanseri Çalışma Grubu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde önemli bir açıklama yaptı.

TÜSAD Yönetim Kurulu ve Akciğer Kanseri Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Özgür Batum, 2020 yılında dünya genelinde konulan toplam 19 milyon 292 bin kanser teşhisinin 2 milyon 200 bin civarı bölümünün akciğer kanseri olduğunu belirtti. Akciğer kanserinin kansere bağlı ölümler arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Sigara İçenlerde Akciğer Kanseri Riski

Doç. Dr. Özgür Batum, sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin içmeyenlere göre 15-30 kat daha fazla olduğunu söyledi. Akciğer kanserine neden olan risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

  • Tütün ve tütün ürünleri kullanımı
  • Obezite
  • Meyve ve sebzeden fakir diyet
  • Fiziksel aktivite eksikliği
  • Alkol kullanımı
  • Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu
  • Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet
  • Ultraviyole radyasyona maruz kalma
  • Kentsel hava kirliliği
  • Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanı

Akciğer Kanseri Semptomları ve Tedavi Seçenekleri

Akciğer kanserinin semptomlarının hastalığın evresine ve türüne bağlı olarak değiştiğini belirten Batum, hastalığın genellikle öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kanlı balgam, yorgunluk, kilo kaybı, iştah kaybı, ses kısıklığı, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Bu semptomlara sahip olan kişilerin bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı.

Akciğer kanserinin tanısında röntgen, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, bronkoskopi, tomografi eşliğinde biyopsi gibi radyolojik ve patolojik yöntemlerin kullanıldığını belirten Batum, tedavinin hastalığın evresine, türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak değiştiğini söyledi. Cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik tedaviler, immünoterapi gibi birçok seçeneğin tedavide kullanıldığını açıkladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.