Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından yönetilen GÖKTÜRK-1 uydusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratı ihtiyacını karşılamak için uzaya fırlatıldı. Uydu, 8 yıl boyunca dünyanın etrafını 42 bin 700 defa turlayarak 322 bin 607 kare görüntü çekti. Alçak irtifa dünya yörüngesinde bulunan GÖKTÜRK-1, çevre izleme, tarımsal rekolte tespiti, sınır kontrolü, ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda görev yapıyor. 0,50 metre çözünürlükle dünyanın herhangi bir yerinden keşif yapabilen bu uydunun 680 kilometre yükseklikte ve saniyede 7,5 kilometre hızla hareket ettiği biliniyor.
GÖKTÜRK-2, Türkiye’de geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu olma özelliğini taşıyor. Uydu, dünya etrafında 12 yılda 64 bin defa tur atarak 88 bin 478 kare görüntüleme gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı, TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ iş birliğiyle üretilen GÖKTÜRK-2, TSK’nın ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra sivil kurumların afet ve acil durum taleplerini ücretsiz olarak karşılıyor. Uydu, 2,5 metre çözünürlükle Türkiye’nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarındaki ihtiyaçlarına cevap veriyor.
GÖKTÜRK uydularının yenilenmesi için başlatılan GÖKTÜRK-Y Projesi, TSK’nın yüksek çözünürlüklü uzaktan algılama kabiliyetini devam ettirmeyi ve milli bir uydu sistemi geliştirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında uydu, sabit ve taşınabilir yer istasyonlarının geliştirilmesi, fırlatma operasyonları, entegre lojistik destek ve diğer sistemler yer alıyor. SSB ve TUSAŞ arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde yürütülen çalışmalar, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki yükselişine katkı sağlayacak.
Türkiye’nin şu anda 6 haberleşme ve 3 keşif-gözetleme uydusu bulunmaktadır. Yakın gelecekte hizmete girecek TÜRKSAT 6A dahil edildiğinde bu filo genişleyerek ülkenin uzay alanındaki varlığını daha da güçlendirecek.