Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul tarafından yürütülen “Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması” projesi hayata geçiriliyor.
TÜBİTAK’ın “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulunan bu çalışma ile amaçlanan, insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretimin yapılabileceği ortamın oluşturulması.
Proje kapsamında görüşlerine başvurulan Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, Ay ve Mars regolitlerinin fiziki ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ekstrem öncül bitkilerin yetiştirilmesi ve moleküler mekanizmaların aydınlatılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, regolit simülantlarında yetiştirilen bitkilerde sinyal yollarının inceleneceği bütüncül bir yaklaşımla bitki yetiştirme kapasitesinin arttırılmasının planlandığını aktardı.
Proje ekibini tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ın daha önce Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile gerçekleştirdiği bir projesine de değinerek, uzaydaki bu önemli çalışmaların devam edeceğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.