TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulduğu projelerden biri olan “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” çalışması, bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan önderliğinde Koç Üniversitesi’nde yürütülüyor.
Prof. Dr. Umran Savaş İnan, yakın uzayın atmosferin devamındaki “İyonosfer” ve “Manyetosfer” katmanlarını kapsadığını belirterek, bu bölgenin uzay fiziği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Dünya çevresindeki uyduların yakın uzayda betvole bulunduğunu ve burada yaşanan fiziksel olayların önemine dikkat çekti.
İnan, son yıllarda yakın uzayın öneminin arttığını belirterek, Elon Musk tarafından kurulan yaklaşık 4 bin uydudan oluşan STARLINK sisteminin yakın uzayı nasıl etkilediğine değindi. Binlerce uydu üzerindeki elektronik cihazların sürekli radyasyona maruz kalarak kullanım ömürlerinin kısaldığını ifade etti.
İnan, Antarktika’da gerçekleştirdikleri gözlemlerle elektromanyetik alanların uzamsal dağılımını izleyebileceklerini belirtti. Elektromanyetik betvole giriş olayların zamansal değişkenliğini ölçebildiklerini ancak uzamsal dağılımlarını tespit edemediklerini söyledi.
İnan, gelecek yıl için detaylı planlar yaptıklarını ve Kuzey Yarım Küre’de çakan şimşeklerden oluşan sinyallerin özelliklerini anlamayı hedeflediklerini belirtti. Bu çalışmaların, uyduların kullanım ömürlerini belirleyen radyasyon seviyelerini anlamalarına katkı sağlayabileceğini ifade etti.
İnan ayrıca Türkiye’nin Antarktika kampının 30 gün sürdüğünü ve devletin önümüzdeki yıllarda burayı 365 gün çalışılabilecek bet vole bir istasyon haline getirme planları olduğunu paylaştı. Bilimsel çalışmaların en üst seviyede olmasının önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin Antarktika gözlemlerinin bilimsel çıktılarıyla uluslararası alanda daha fazla görünürlük kazanabileceğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.