DOLAR 32,4562 -0.11%
EURO 34,7912 -0.58%
ALTIN 2.440,930,21
BITCOIN %
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜBİTAK tarafından desteklenen “Çok Düşük Frekans Yakın Uzay Gözlemleri” Projesi
  • Manisada Haber
  • Teknoloji
  • TÜBİTAK tarafından desteklenen “Çok Düşük Frekans Yakın Uzay Gözlemleri” Projesi

TÜBİTAK tarafından desteklenen “Çok Düşük Frekans Yakın Uzay Gözlemleri” Projesi

ABONE OL
Mart 4, 2024 07:14
TÜBİTAK tarafından desteklenen “Çok Düşük Frekans Yakın Uzay Gözlemleri” Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Umran Savaş İnan, Koç Üniversitesi’nde yürütülen projeyi anlattı

TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulduğu projelerden biri olan “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” çalışması, bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan önderliğinde Koç Üniversitesi’nde yürütülüyor.

Yakın Uzayın Önemi ve Uzay Fiziği

Prof. Dr. Umran Savaş İnan, yakın uzayın atmosferin devamındaki “İyonosfer” ve “Manyetosfer” katmanlarını kapsadığını belirterek, bu bölgenin uzay fiziği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Dünya çevresindeki uyduların yakın uzayda betvole bulunduğunu ve burada yaşanan fiziksel olayların önemine dikkat çekti.

Yakın Uzay Gözlemleri ve STARLINK Sistemi

İnan, son yıllarda yakın uzayın öneminin arttığını belirterek, Elon Musk tarafından kurulan yaklaşık 4 bin uydudan oluşan STARLINK sisteminin yakın uzayı nasıl etkilediğine değindi. Binlerce uydu üzerindeki elektronik cihazların sürekli radyasyona maruz kalarak kullanım ömürlerinin kısaldığını ifade etti.

Antarktika’da Yakın Uzay Keşfi

İnan, Antarktika’da gerçekleştirdikleri gözlemlerle elektromanyetik alanların uzamsal dağılımını izleyebileceklerini belirtti. Elektromanyetik betvole giriş olayların zamansal değişkenliğini ölçebildiklerini ancak uzamsal dağılımlarını tespit edemediklerini söyledi.

Gelecek Planlar ve Uyduların Tasarımı

İnan, gelecek yıl için detaylı planlar yaptıklarını ve Kuzey Yarım Küre’de çakan şimşeklerden oluşan sinyallerin özelliklerini anlamayı hedeflediklerini belirtti. Bu çalışmaların, uyduların kullanım ömürlerini belirleyen radyasyon seviyelerini anlamalarına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

İnan ayrıca Türkiye’nin Antarktika kampının 30 gün sürdüğünü ve devletin önümüzdeki yıllarda burayı 365 gün çalışılabilecek bet vole bir istasyon haline getirme planları olduğunu paylaştı. Bilimsel çalışmaların en üst seviyede olmasının önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin Antarktika gözlemlerinin bilimsel çıktılarıyla uluslararası alanda daha fazla görünürlük kazanabileceğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r