2017 yılında umut verici bir gezegen olarak kabul edilen LHS-1140b, şimdi daha da ilginç hale geldi. Bu dış gezegen, buzla kaplı dev bir okyanusa ev sahipliği yapıyor.
LHS-1140b’nin en dikkat çekici özelliği ise, yaklaşık 4 bin kilometre çapında olan ve sürekli olarak yıldıza doğru bakan iris benzeri bir bölgeye sahip olmasıdır.
Astrofizikçi Charles Cadieux’a göre, LHS-1140b, şimdiye kadar keşfedilen ılıman dış gezegenler arasında sıvı suyun varlığını dolaylı olarak doğrulamak için en iyi adaylardan biridir. Bu keşif, yaşanabilir dış gezegenler arayışında bir dönüm noktası olabilir.
LHS-1140b, Dünya’dan biraz daha büyük olup Güneş’e çok yakın bir yörüngede dönmektedir. Yıldızı Güneş gibi olsaydı, yaşam için çok uygun bir konumda olacaktı. Ancak bulunduğu yıldız, serin ve loş bir kırmızı cücedir.
Gezegenin yıldıza çok yakın olması, gelgit kilitli olma olasılığını artırır. Bu durum, yüzey suyunun donmaması veya buharlaşmaması için dengeli bir sıcaklık sağlayabilir.
Gezegenin atmosferinde var olan nitrojen, ikincil bir atmosferin varlığını göstermektedir. Bu durum, suyla kaplı bir dünya olasılığını artırabilir ve potansiyel bir deniz ekosistemine işaret edebilir.
LHS-1140b, egzotik bir yabancı ekosistem oluşturma potansiyeline sahip en umut verici adaylardan biri olarak görünmektedir. Gelecekteki gözlemler ve araştırmalar, gezegenin yaşanabilirliği ve atmosferinin incelenmesine ışık tutabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.