Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 8 Eylül 2016 yılında fırlattığı uzay aracı Osirix-Rex, dünyadan 330 milyon kilometre uzaklıkta bulunan ve 500 metre genişliğindeki Bennu asteroidinden numune aldı.
Reuters’in haberine göre, ilkel bir gök cismi olarak tanımlanan Bennu asteroidinin yüzeyinden 3,35 metrelik robotik kolu ile 60 gram numune toplamandı.
GEZEGENLERLE İLGİLİ İPUÇLARI ARANIYOR
Bilim insanları asteoridin yüzeyindeki kum ve toz parçacıklarının, Güneş ve gezegenlerin 4 buçuk milyar yıl önceki oluşumunun kimyasına dair çok ilgi çekici ipuçları verebileceğini belirtiliyor.
.@NASA makes history as its minivan-sized OSIRIS-REx spacecraft plucks a sample of rocks from the Bennu asteroid https://t.co/ECSEaTR8Wh pic.twitter.com/UkpLf5ZxBv
— Reuters (@Reuters) October 21, 2020
Amerikalı Lockheed Martin şirketinin ürettiği Osirix-Rex uzay aracının operatörlerinden Estelle Church yaptığı açıklamada, “Örnek toplama işlemi tamamlandı. Numune toplayan aracın astroitten başarılı şekilde ayrıldı” ifadesini kullandı.
NUMUNE ALABİLECEK UYGUN YER BULAMAMIŞTI
Aracın topladığı varsayılan numunelerin Dünya’ya ulaşması ise 2023 yılını bulacak.
Osirix-Rex, 8 Eylül 2016’da uzaya fırlatılmış ve 3 Aralık 2018’de Bennu’nun yakınına ulaşmıştı. O tarihten bu yana bilim insanları uzay aracının Bennu’da inebileceği uygun bir yer bulabilmek için uğraşıyordu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.