2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, Türkiye’de ağustos itibarıyla teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren 10 bin 888 firmanın %59’u ve 1323 AR-GE merkezinin %18’i bilgi iletişim teknolojileri alanında çalışıyor. Bu alanda faaliyet gösteren firmaların artmasıyla Türkiye siber güvenlik sektöründe ciddi bir potansiyele sahip.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü, geniş katılımlı bir sektör ekosistemi oluşturmak için işbirliği yapıyor. Üniversitelerin de bu ekosisteme dahil edilmesiyle siber güvenlik alanındaki AR-GE faaliyetleri destekleniyor ve bütünleşik bir yapı oluşturuluyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, eylül ayı itibarıyla 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor. Bu kümelenme uluslararası alanda da dikkatle takip ediliyor.
Türkiye, BM ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde 194 ülke arasında “Birinci Seviye Örnek Alınan Ülkeler” arasında yer alıyor. 20 tam puanla en üst seviyede yer alan Türkiye, yasal düzenlemeler, teknik altyapı, ve kurumlar arası işbirliği alanlarında örnek alınan ülkeler arasında bulunuyor.
Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa Afyonluoğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında güçlü bir organizasyonel yapıya kavuştuğunu belirtiyor. 2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı, ülke genelinde siber güvenliğe yönelik stratejik hedeflerin bütüncül olarak ele alınmasını sağlayacak.
Bu kapsamda, siber güvenlik alanında altyapı ve hukuki düzenlemelerin güçlendirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Elektronik Haberleşme Kanunu’nda yer alan maddelerin ayrı bir kanunda düzenlenmesiyle güçlü bir hukuki altyapı oluşturulması hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.