DOLAR 32,4121 0.1%
EURO 34,8348 -0.03%
ALTIN 2.396,590,01
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Ziyareti Ticari İlişkilere Yön Verecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Ziyareti Ticari İlişkilere Yön Verecek

ABONE OL
Nisan 19, 2024 21:07
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak Ziyareti Ticari İlişkilere Yön Verecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erdoğan’ın Irak Ziyareti Beklentileri Karşılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Irak’a yapacak. 12 yıl aradan sonra gerçekleşecek bu ziyaret, iki ülkenin siyasi, diplomatik, güvenlik ve ekonomik ilişkilerine yön verecek.

Irak, Türkiye İçin Önemli Bir Ticaret Ortağı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Irak’a olan ihracatının genel ihracat içinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Geçen yıl en fazla ihracat yapılan üçüncü ülke olan Irak’a tüm sektörlerden firmaların dış satım gerçekleştirdiğini vurguladı.

Ticaret Hacmi ve Hedefler

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022’de 24,2 milyar dolar, geçen yıl ise 19,9 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle yakın dönemde 15 milyar dolar, Kalkınma Yolu Projesi’nin tamamlanmasıyla 2030’da 20 milyar dolar ihracata ulaşılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Anlaşmalar ve İşbirliği

Erdoğan’ın ziyareti sırasında, iki ülke arasında ticaret bakanlıkları arasında 3 anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Bakan Bolat, yatırımların artması için önemli olan yasal altyapının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu anlaşmaların yatırımları teşvik edeceğini belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi ve İhracat Potansiyeli

Kalkınma Yolu Projesi’nin, Türkiye’nin hedef ülkelerdeki ihracatını artırması ve bölgedeki ticareti kolaylaştırması bekleniyor. Bu proje ile Orta Doğu ve Körfez bölgeleri başta olmak üzere Güneydoğu Asya ülkelerine ihracatın artması hedefleniyor.

Güvenlik Endişeleri ve Ticari İlişkiler

Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılmasının bölgedeki güvenlik endişelerini azaltarak ticari ilişkilere yeni ufuklar açacağı belirtiliyor. Bu gelişmelerin, Kalkınma Yolu Projesi’nin etkin ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesine katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.