DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20768531,32%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rusya, Dijital Finansal Varlıklarla Uluslararası Ödemelerde Adım Atıyor

Rusya, Dijital Finansal Varlıklarla Uluslararası Ödemelerde Adım Atıyor

ABONE OL
Mart 11, 2024 21:08
Rusya, Dijital Finansal Varlıklarla Uluslararası Ödemelerde Adım Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Putin’in Kararnamesiyle Dijital Finansal Varlıklar Uluslararası Ödemelerde Kullanılabilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dijital finansal varlıkların uluslararası ödemelerde kullanılmasına imkan sağlayan bir kararnameyi onayladı. Para birimi düzenleme kanunu çerçevesinde, mal ve hizmetlerin ithalat ve ihracatında artık dijital finansal varlıklar kullanılabilecek.

Rus İthalat ve İhracatçılarına Yeni Olanaklar

Duma Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoliy Aksakov, bu kararla ilgili yaptığı açıklamada, Rus ithalatçı ve ihracatçıların dijital finansal varlıklar aracılığıyla bankacılık sistemini atlayıp, yabancı şirketlerle karşılıklı anlaşmalar yapabileceklerini belirtti. Bu adımın dost olmayan ülkeler de dahil olmak üzere dış etkileri en aza indireceği ifade edildi.

SWIFT Nedir?

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği), 1973 yılında kurulmuş olup dünya genelinde 200’den fazla ülkeden 11 binden fazla banka ve finansal kurum tarafından kullanılan bir mesajlaşma sistemidir. ABD ve Avrupa bankaları tarafından, tek bir kurumun kendi sistemini geliştirmesini ve tekel olmasını istemeyenler tarafından ortaklaşa yaratılmıştır.

Her gün trilyonlarca doların el değiştirdiği SWIFT sisteminde günde 40 milyondan fazla mesaj gönderilmektedir. Sistem, dünyanın dört bir yanındaki büyük merkez bankalarıyla Belçika Merkez Bankası tarafından denetlenmektedir.

İran Örneği

Önce İran, nükleer programındaki gelişmelerin ardından 2014 yılında SWIFT’ten çıkarılmıştı. Bu durum İran’ın petrol ihracat gelirlerinin neredeyse yarısını ve dış ticaretinin yüzde 30’unu kaybetmesine neden olmuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.