DOLAR 32,5252 -0.07%
EURO 34,8143 -0.16%
ALTIN 2.422,63-0,29
BITCOIN %
İstanbul
20°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Otomasyon Sistemleri

Otomasyon Sistemleri

ABONE OL
Mayıs 6, 2022 07:33
Otomasyon Sistemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Otomasyon Sistemleri hakkında bilgi edinebilmek için öncelikli olarak otomasyonun ne olduğunu iyi bilmek gerekmektedir. Otomasyon, kelime kökeninin Fransızca olduğu ve İngilizce Automation olarak bilinen kendi kendine hareket eden anlamlarına gelen bir kelimedir. Bu noktada işlemlerin insan gücü aracılığıyla olmaktan ziyade doğrudan ve otomatik biçimde makine tarafından gerçekleştirilmesi söz konusu olmaktadır. Günümüzde teknoloji ve bilimin hız kesmeden ilerlemesi ile birlikte fabrika ve üreticilerin de daha verimli ve az maliyetle iş yapmak istemesinin en önemli sonuçlarından bir tanesi olarak otomasyon sistemleri gösterilebilmektedir. Otomasyon bununla birlikte pek çok sistem ve aletin birlikteliğinden meydana gelmektedir. Bu açıdan basitten karmaşığa pek çok türü bulunmaktadır.

Otomasyon gerçekleştirilmesi hedeflenen bir faaliyetin makine aracılığıyla gerçekleştirilmesini sağlamak şeklinde kısaca ifade edilebilmektedir. Burada dolayısıyla insan ile makine arasında bir iş paylaşımı başlangıçta söz konusu olsa da işlemlerin genel olarak makine tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu noktada iki türlü otomasyon çeşidinden bahsetmek gerekmektedir:

1.Yarı Otomasyon: İnsan gücünün de bulunduğu ve yoğun olduğu, işin paylaşılarak makine ile beraber gerçekleştirilmesinin sağlandığı bir otomasyon çeşididir.

2.Tam Otomasyon: Gerçekleştirilmesi hedeflenen işin yoğun biçimde sistemlere yönlendirildiği ve makine tarafından gerçekleştirildiği otomasyon çeşididir.

Otomasyonun Avantajları Nelerdir?

Otomasyonun Avantajları Nelerdir? sorusu bağlamında ifade edilebilecek pek çok özellik bulunmaktadır. Öncelikli olarak bu işlem endüstriyel düzeyde gerçekleştirilerek büyük kolaylık ve zaman açısından kazanç sağlayarak işletme sahiplerine faydalı olmaktadır. Genel itibariyle otomasyon sistemleri avantajları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kolay bir uygulamaya sahiptir. İşlemlerin çoğunu makine sağladığından kolay bir kullanım imkanı söz konusu olmaktadır.
  • İnsan uygulamaları ile karşılaştırıldığında otomasyon sistemleri çok daha az hata vermektedir.
  • Farklı ve güncellenen uygulamalara karşı daha hızlı uyum sağlarlar. Böylece yeni durumlarda değiştirilebilmeleri, uygulama prensiplerinin başarıyla sürdürülebilmesi olanaklı hale gelmektedir.
  • Otomasyon sistemleri güvenilir sonuçlar almayı sağlar. Makineler oldukça düzenli çalıştıklarından belli sürede belli sonuca ulaşabilme imkanı sunmaktadır.
  • Kötü çevre koşullarından kolay kolay etkilenmezler. Böylece farklı koşullar söz konusu olsa da başarıyla hedeflenen sonuca ulaşabilmeyi mümkün kılarlar.
  • Ağır şartlarda sorunsuz çalışabilirler.
  • Hızlı sonuç alma imkanı sağlarlar.

Endüstriyel Otomasyon Sistemleri

Endüstriyel Otomasyon Sistemleri günümüzde yeniliğe ve gelişmelere gösterilen özenle birlikte pek çok çalışmanın sonucunda ortaya çıkmıştır. Özel olarak geliştirilmiş olan bu sistemler, sanayi devriminin ardından ikinci büyük adım olarak görülmektedir. İnsan gücünün yerini almasıyla hem zaman hem de maddi açıdan kazanç sağlayan endüstriyel otomasyon sistemleri pek çok farklı alanda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Tüm üretim süreçlerinde kalite ve esnekliğin maksimum düzeye çıkarılmasını sağlamaktadır. Büyük çalışmalar ile meydana getirilmiş olan endüstriyel otomasyon sistemleri temel amacı 24 saat boyunca çalışan sistemler aracılığıyla üretim sürecinde kaliteyi ve esnekliği arttırmaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız: https://sogutmadunyasi.com/otomasyon/

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.