DOLAR 32,3856 0.19%
EURO 35,0743 -0.02%
ALTIN 2.324,730,24
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mutasyonlu koronavirüsle alarma geçen ülkeler yeniden kapanıyor

Mutasyonlu koronavirüsle alarma geçen ülkeler yeniden kapanıyor

ABONE OL
Aralık 22, 2020 12:17
Mutasyonlu koronavirüsle alarma geçen ülkeler yeniden kapanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock’un, ülkede görülen yeni koronavirüs türünün “kontrolden çıktığını” açıklaması, tüm dünyada endişeye yol açtı. Açıklamanın ardından aralarında Türkiye’nin de olduğu çok sayıda ülke, İngiltere ile sınırları kapatmaya başladı.

Çok hızlı yayılan virüsün daha ölümcül olduğuna veya aşıları etkisiz kılacağına dair henüz bir veri bulunmasa da ülkeler, art arda önlem alarak İngiltere’yle sınırları kapatmaya başladı.

YÜZDE 70 DAHA HIZLI YAYILIYOR

İngiltere’de yeni keşfedilen mutasyonun, virüsün bilinen formundan yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor. Yeni mutasyon daha ziyade başkent Londra ve İngiltere’nin güneydoğusunda hızla yayılıyor. İngiliz makamları söz konusu bölgeye girişleri ve bölgeden çıkışları kısıtladı.

LONDRA’DA ÖNLEMLER ARTTIRILDI

Gelişmeler üzerine Londra ve çevresinde daha sıkı önlemler uygulanmaya başlandı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Noel’de ailelerin bir araya gelmesinin yasaklanmasına karar verildiğini duyurmuştu.  Johnson, yeni türden dolayı bazı önlemler almak zorunda kaldıklarını, şimdiye kadarki en geniş kısıtlamaların uygulandığı başkent Londra ile İngiltere’nin doğu ve güneydoğusunun, önlemlerin daha da sıkılaştırıldığı 4. aşamaya alınacağını açıklamıştı.

İNGİLTERE’DEN AVRUPA’YA SON TREN SEFERLERİ

Demiryolu firması Eurostar’dan yapılan ilk açıklamada, pazartesi gününden itibaren Londra-Brüksel ve Londra-Amsterdam arasındaki trenlerini iptal edildiği belirtildi. İlerleyen saatlerde yapılan diğer bir açıklamayla da Paris seferlerinin de durdurulacağı bildirildi.

Bu kararlar nedeniyle İngiltere’den Hollanda, Belçika ve Fransa’ya giden trenlerin kalktığı Uluslararası Saint Pancras Tren İstasyonu’nda hareketlilik gözlendi. Noel öncesi muhtemel son trenleri kaçırmak istemeyen bazı yolcular, daha önce aldıkları biletlerin günlerini değiştirerek trenlere binmeye çalıştı.

DSÖ’DEN AVRUPA ÜLKELERİNE UYARI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa ülkelerini mutasyon geçirmiş koronavirüsün yayılmasını önlemek için tedbirlerini sıkılaştırmaya çağırdı. Örgüt, virüsün İngiltere dışında Danimarka, Hollanda ve Avustralya’da da görüldüğünü açıkladı.

Örgütün yetkilileri açıklamasında, “Bulaşmanın yoğun ve yaygın olduğu Avrupa’da, ülkeler kontrol ve önleme tedbirlerini iki katına çıkarmalı” uyarısında bulundu. Örgütün açıklamasına göre İngiltere dışında Danimarka’da dokuz, Hollanda’da bir ve Avustralya’da da bir vaka olmak üzere toplam 11 vaka tespit edildi.

BELÇİKA VE İTALYA’DA MUTASYONUN İZİNE RASTLANDI

Leuven Üniversitesi’nden virolog Marc Van Ranst mutasyona uğramış virüsün Belçika’da da görüldüğünü açıklamıştı. İtalya’ya İngiltere’den gelen bir yolcuda da Kovid-19’un daha bulaşıcı türüne sahip bir hasta tespit edildi.

Söz konusu hastanın, son birkaç gün içinde İngiltere’den başkent Roma’nın Fiumicino Havaalanı’na geldiği ve bu durum nedeniyle beraberindeki kişiyle tecrit altına alındığı, temaslı oldukları kişilere de İtalya Sağlık Bakanlığının belirlediği prosedürlerin uygulandığı belirtildi.

GÜNEY AFRİKA’DA DAHA BULAŞICI FARKLI BİR MUTASYON

İngiltere’nin ardından Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de farklı bir koronavirüs mutasyonu saptandığı bildiriliyor. Bölgedeki kaynaklara göre, Güney Afrikalı bilim insanları, yeni koronavirüs mutasyonunun çok daha bulaşıcı olduğunu ve aynı İngiltere’deki gibi hızla yayıldığını belirtiyor. Uzmanlar, bu mutasyonun, İngiltere’de ortaya çıkandan farklı olduğuna işaret ediyor.

Hafta sonu alkol satışının yasaklandığı Güney Afrika’da, ekonominin olumsuzu etkileneceği kaygısıyla, hükümetin genel bir karantinaya sıcak bakmadığı belirtiliyor. Almanya, yeni mutasyon nedeniyle Güney Afrika’dan yapılacak seyahatleri yasaklayacağını açıkladı.

AŞIYA ŞU AN İÇİN ETKİSİ YOK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson geliştirilen aşıların mutasyona karşı daha az etkili olduğu yönünde bir işaret olmadığını söyledi. Birçok bilim insanı da Biontech ile Pfizer’in geliştirdiği aşının yeni mutasyon üzerinde de etkili olduğunu ifade etti.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da Avrupa Birliği uzmanlarının mevcut koronavirüs aşılarının İngiltere’de tespit edilen koronavirüsün yeni mutasyonuna karşı etkili olacağına inandıklarını söyledi.

İLK KISITLAMALARI HOLLANDA VE BELÇİKA AÇIKLADI

İngiltere’nin başkenti Londra ve ülkenin güneydoğusunda son dönemde tespit edilen yeni vakaların mutasyon geçirmiş yeni bir koronavirüs türünden kaynaklandığının açıklanmasının ardından ilk olarak Hollanda, ülkeden uçuşları yasaklamıştı. Ardından Belçika da İngiltere’den uçuşları ve tren seferlerini durdurdu.

ALMANYA, 10 GÜN UÇUŞLARI DURDURDU

İngiltere’den Almanya’ya ve Almanya’dan İngiltere’ye uçuşlar da 21 Aralık tarihinden 31 Aralık tarihine kadar yapılmayacak. Almanya Federal Ulaşım Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında kargo taşımacılığının ise devam edeceğini belirtti.

Almanya’da Pazar akşam saatlerinden itibaren İngiltere’den gelen yolcuların ülkeye girişi engellenmeye başlandı. Hannover’de Londra’dan inen bir uçakta bulunan 63 kişinin havalimanında alıkonduğu, tüm yolculara PCR testi yapıldığı ve yolcuların geceyi havalimanında geçirmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Stuttgart’ta da yine Londra’dan gelen yolcular PCR testinden geçirildi.

AVRUPA BİRLİĞİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

Almanya, mutasyonla ilgili olarak Avrupa Birliği’ne (AB) üye devletleri acil toplantıya çağırdı. Avrupa Konseyi hükümet temsilcilerinin TSİ 13.00’te toplanması bekleniyor.

Alman hükümeti kaynakları, İngiltere’ye karşı kısıtlamaların AB üyesi 27 ülke tarafından uygulanabileceğini ve İngiltere’ye kara ve denizden ulaşımların durdurulmasına yönelik ortak bir karar konusunda görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

AVRUPA’DAN ART ARDA YASAK KARARLARI

Fransa, Pazar gece yarısından itibaren 48 saatliğine İngiltere’den yolcu ve yük taşıma araçlarının ülkeye girişini yasakladı. Fransa Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu süre boyunca diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerle işbirliği içinde yeni test sistemi üzerinde uzlaşmaya çalışacakları belirtildi.

İtalya, 6 Ocak’a kadar İngiltere’ye seyahat yasağı getirdi. İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, pazar günü İngiltere’den uçuşları durduran ve son 14 gün içinde İngiltere’de bulunanların İtalya’ya girişini engelleyen bir karar aldıklarını, kararın 6 Ocak’a kadar geçerli olacağını duyurdu.

İrlanda hükümeti de, İngiltere’den bu ülkeye olan uçuşlara 48 saatlik bir yasak getirdiklerini duyurdu. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeden gelecek uçak seferlerinin yasaklanacağını duyururken Çekya, İngiltere’den gelenler için daha katı karantina önlemleri uygulanacağını açıkladı.

DEĞİŞİK ÜLKELERDEN UÇUŞ YASAĞI KARARLARI

Kanada da, 72 saat süreyle İngiltere’den yapılan uçuşları durdurduğunu açıkladı. Başbakan Justin Trudeau, Pazar günü gelen yolcuların sağlık önlemlerine tabi olacağını söyledi. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, kargo uçuşları yasağa dahil edilmedi.

Arjantin hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, “Ulusal hükümet, yeni bir Kovid-19 türünün ortaya çıkması nedeniyle, o ülkedeki epidemiyolojik durumun bir sonucu olarak, İngiltere’ye giden ve İngiltere’den gelen uçuşları askıya almaya karar verdi.” ifadesine yer verildi.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN SERT ÖNLEMLER

Suudi Arabistan, gelişmeler üzerine tüm uluslararası uçuşları askıya aldığını duyurdu. Suudi Arabistan haber ajansının (SPA) haberine göre, İçişleri Bakanlığından yetkili bir kaynak, Sağlık Bakanlığının virüsün daha hızlı yayılan türüne ilişkin uyarıda bulunduğunu ve hükumetin, bu mutasyona ilişkin tıbbi bilgiler netleşene dek yeni önlemler aldığını belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.