Keneler, göçmen kuşları parazitleyerek binlerce kilometrelik mesafeleri kat edebilen canlılardır. Tarihsel olarak, uygun olmayan iklim koşulları nedeniyle ulaştıkları bölgelerde hayatta kalamazlardı. Ancak, **iklim krizinin** etkisiyle küresel ısınma sonucunda kuzey bölgelerde yaşamaya başlayabilirler. Bu durum da tropikal türlerin yeni bölgelerde yerleşmesine ve dolayısıyla **keneye bağlı hastalıkların ortaya çıkma riskinin artmasına** neden olabilir.
Keneler, insanlar ve evcil hayvanlar için hastalık taşıyan etkili vektörlerdir. Örneğin, Asya uzun boynuzlu kenelerin 2017’de New Jersey’de tespit edilmesi sonrasında kısa sürede 14 eyalete yayıldığı bilinmektedir. **Uzmanlara göre**, küresel ısınma sayesinde göçmen egzotik kenelerin kuzeyde daha uygun koşullar buldukları belirtilmektedir. Eğer bu keneler uygun konakçılarla bir araya gelirse, türlerin yerleşme şansı artabilir.
Bilim insanları, göçmen kuşlarla kenelerin taşınmasını incelemek amacıyla Meksika Körfezi’nin kuzeyinde ağlar kurarak çalışma yürütmüşlerdir. Yapılan araştırmada **15 bine yakın kuş incelenmiş** ve 164 kuşun üzerinde toplam 421 kene tespit edilmiştir. Çalışmada, kısa mesafe göçmen kuşların, uzun mesafe göçmenlerine oranla daha fazla kene taşıdığı belirlenmiştir.
Kenelerin taşıdığı bakteriler de araştırmaya dahil edilmiştir. **Francisella ve Rickettsia** bakterilerinin yaygınlığı incelenmiş ve bazı türlerinin insanlarda hastalıklara yol açabileceği belirlenmiştir. Bu bakterilerin insanlara bulaşma riski ise henüz bilinmemektedir. Dr. Karim’e göre, kene kaynaklı hastalıkların yayılma riskine karşı bireylerin **böcek kovucu kullanmaları ve kene bulunan bölgelerde dikkatli olmaları** gerekmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.