DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anayasa Mahkemesinden Önemli Bir Karar

Anayasa Mahkemesinden Önemli Bir Karar

ABONE OL
Mart 5, 2024 21:09
Anayasa Mahkemesinden Önemli Bir Karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesinin İptal Kararı

Yüksek Mahkeme, 18 Ocak’taki gündem toplantısında Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili önemli bir karara imza attı. 7429 sayılı Kanun’da yer alan düzenlemeler arasında bulunan ve kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için sendikalara üye olma şartını %2 barajını aşan sendikalarla sınırlayan hükmün iptaline karar verildi.

Kararın İçeriği ve Gerekçesi

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararında, maddi sebeplerden dolayı çalışanların %2’nin üzerinde üyeye sahip olan sendikalara yönelebileceği ve bu durumun meşru görülemeyeceği vurgulandı. Kararda, güçlü sendikaların ortaya çıkabilmesinin rekabetle mümkün olduğuna dikkat çekilerek, sendikalar arasında eşit bir rekabet ortamının sağlanması gerektiği belirtildi.

Kararda, toplu sözleşme ikramiyesinin sadece %2 barajını aşan sendikaların üyelerine ödeneceğinin belirtilmesinin yeni sendikaların kurulmasını ve çalışanların özgürce sendika seçimini engellediği ifade edildi. Bu durumun anayasal haklar ve eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı vurgulandı.

Kararın Önemi

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, sendika hakkının güvence altına alındığı Anayasa’nın 51. maddesine uygunluk açısından büyük bir önem taşıyor. Kararda, sendikalara zorlayıcı bir yaklaşım sergileyen ve özgürlüğü kısıtlayan düzenlemenin hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, çalışanların sendika tercihinde özgür olmalarının önemi bir kez daha vurgulandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.