DOLAR 32,5063 -0.11%
EURO 34,9592 0.35%
ALTIN 2.429,480,28
BITCOIN 2077952-3,84%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zafer’i batıran Kütahya’nın yollarıymış!

Zafer’i batıran Kütahya’nın yollarıymış!

ABONE OL
Kasım 2, 2020 12:52
Zafer’i batıran Kütahya’nın yollarıymış!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kendi bakanlığı döneminde yapılan ve kara deliğe dönüşen Zafer Havalimanı’nı neden kimsenin kullanmadığına açıklık getirdi; Çünkü yollar güzel.

Zafer’i batıran Kütahya’nın yollarıymış!

AKP İzmir Milletvekili, Eski Başbakan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Zafer Havalimanı’na ilişkin sözleri gündem yarattı. Türkiye’nin Kamu-Özel işbirliği finansman modeliyle yapılan ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı ülkede en az yolcunun kullandığı havalimanlarından biri.

Havalimanının açıldığı 2012 yılında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Binali Yıldırım, önceki gün anaokulu açılışı için Afyonkarahisar’daydı.

Binali Yıldırım, Zafer Havalimanı’nın nasıl akıllarına geldiğini ve neden istenilen yoğunlukta çalışmadığını şu sözlerle anlattı:

“Partinin kuruluşunu ilan etmek için Afyonkarahisar’ı seçmiştik. O gün ben İstanbul’dan Afyon’a ancak 8 saatte gelebildim. Bilecik üzerinden rampalarda kamyonların, tırların arkasından yavaş yavaş Afyon’a ancak gelebildim. O günler geride kaldı. Artık Ankara’ya iki saatten az bir sürede gidiliyor. İstanbul’a keza yine en fazla 3 buçuk saatte gidilebiliyor. O yüzden de Afyon Zafer Havalimanı da istediğimiz yoğunlukta çalışmıyor. Yolları bu kadar çok güzel yapınca insanlar Kütahya’ya gitmişken havaalanına gideceğine buradan devam edeyim İstanbul’a hemen varırım diye düşünüyor.”

***

SORULARLA ZAFER VURGUNU

► Nasıl finanse edildi?
Zafer Havalimanı kamu özel işbirliği finansman modellerinden yap-işlet-devret usulüyle yapıldı. Yatırım sürecinde Hazine’den para harcanmadı, yatırımı İstanbul Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de işleten IC İçtaş üstlendi.

► Havalimanı nerede?
Havalimanı lokasyonuyla da tartışıldı. Ankara, İstanbul ve İzmir’in tam ortasına yapılan havalimanının iç hat yolcuları çekemeyeceği söylense de AKP yetkilileri inadından vazgeçmedi.

► Kamuya maliyeti ne oldu?
Sözleşmeye göre yatırım maliyetini karşılayan IC İçtaş’a yolcu garantisi verildi. Böylece havalimanı kullanılmasa dahi şirkete kar garantisi sağlanmış oldu. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın sorusuna, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği 22 Eylül 2020 tarihli bilgi notu havalimanındaki kamu zararını gözler önüne sermişti. DHMİ, 2020 yılının ilk 8 ayı için iç hatlarda 501 bin 706 yolcu garanti edilmişken, gerçekleşen yolcu sayısının 4 bin 746’da kaldığını ve kamu zararının 39,8 milyon TL olduğunu açıkladı.

► Kimse sözleşmeye dur demezse, kaç yıl daha bu ödemeler devam edecek?
Zafer Havalimanı için işletme süresi 29 yıl 11 ay olarak belirlendi. Yani uçmayan yolcular nedeniyle 21 Mart 2044’e kadar devlet kesesinden para ödenecek. Zafer Havalimanı’nın yatırım maliyeti 50 milyon avroydu, IC İçtaş, 2044’e kadar bu paranın misliyle fazlasını kazanacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.