Şanlıurfa’da yürütülen ‘Taş Tepeler’ projesi kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Göbeklitepe’den daha eski bir yerleşim yeri olduğu düşünülen Çakmaktepe’de önemli buluntular ortaya çıktı. Bu keşif, arkeoloji dünyasında büyük bir heyecana neden oldu. Çakmaktepe’deki kazı alanı, kış şartlarından etkilenmemesi için naylon brandalarla koruma altına alındı.
Bölgede kazı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Fatma Şahin, 2021 yılında başladıkları Çakmaktepe kazılarının önemine vurgu yaparak, bu yerleşim yerinin Göbeklitepe ve Karahantepe’nin atası olduğunu belirtti. Şahin, bulunan yapıların milattan önce 10 binlere kadar uzandığını ve Göbeklitepe’den 500 ile 1000 yıl daha eski olabileceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.
Çakmaktepe’de, sadece konut değil aynı zamanda kamusal yapıların da bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Şahin, burada Göbeklitepe’deki tapınaklar yerine özel ve kamusal yapılar keşfettiklerini belirtti. Şahin, bulunan büyük yapının terk edilirken özenle gömüldüğünü ve yapıların yok edilerek bırakılmadığını gözlemlediklerini söyledi.
Kazı çalışmalarının ardından buluntuların kış mevsiminde zarar görmemesi için alınan önlemler arasında naylon brandalarla kapatma işlemi de bulunuyor. Bu sayede Çakmaktepe’nin tarihi kalıntıları, gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılması hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.