İstanbul’dan Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yola çıkan 20 kişilik ekip, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla Antarktika’ya uğurlandı. Brezilya ve Şili üzerinden 103 enlem güneye uzanan zorlu bir yolculuğun ardından Antarktika King George Adası’na ulaşıldı.
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen seferde, yaşam bilimleri, sosyal bilimler, fiziki bilimler ve yer bilimleri gibi alanlarda 19 ayrı proje icra edilecek. Türk bilim heyetinin amacı, “bilim ve barış kıtası” olarak adlandırılan Antarktika’da Türkiye’nin bilimsel kapasitesini sergilemek.
Antarktika’nın flora ve faunasının korunması adına titizlikle hareket eden ekip, kıtaya ait olmayan türlerin taşınmasını önlemek için özel önlemler aldı. Uçaktan inerken botlarını özel solüsyonlarla dezenfekte eden ekip, kıtaya herhangi bir yabancı canlı türü taşınmasının önüne geçmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin Santiago Büyükelçisi Ahmet İhsan Kızıltan, Antarktika Bilim Seferi ekibini karşılayarak Türkiye’nin bilimsel kapasitesini sergilemenin önemine vurgu yaptı. Kızıltan, Türkiye ile Şili arasındaki bilimsel işbirliğinin gelişmesinin ticari, ekonomik ve siyasi boyutlara ayrı bir değer kattığını belirtti.
Bu yılki seferde ulaşılan Horseshoe Adası’nda Türk bilimsel araştırma kampının bulunması planlanıyor. Ekip, gelecekteki seferlerle de bilimsel işbirliğinin ve Türkiye’nin bilimsel varlığının devamlılığını hedefliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.