Haber365Özel-Eko Analiz
Ücrette cinsiyetçi yaklaşım, kadının iş hayatındaki oranı, söz ve karar sahibi kadınların iş yaşamındaki payı kimi konuları, resme rakamlarla masaya yatırdık.
Rakamların oluşturduğu toz dumanın gerisinde, yönetim aşaması için kadının en büyük eksiği olarak, rol modelsizlik öne çıkıyor.
KADIN İZİN ALAMADIĞI İÇİN İŞİNDEN AYRILIYOR!
Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırma Merkezi kapsamlı bir araştırma paylaştı.
‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı’ ile ilgili 2020 yılı araştırmasına göre, kadınların yüzde 68 ile en çok şikayet ettiği olgu, ‘şiddet.’
Ocak-Şubat 2020 döneminde, başta İstanbul olmak üzere, 23 büyük şehirde, yetişkin 1244 kadın-erkek örneklemle yapılan ankette, erkkelere göre de, yüzde 63 oranında, kadının bir numaralı sorunu, yine, ‘şiddet’ olarak ortaya çıkmış.
Araştırma, Türkiye’de son dört yıllık anket ortalamasına göre, kadınlar yüzde 46 oranında, bugüne kadar çalışma hayatı ile tanışmamışlar.
En az bir kez çalışıp da, işsiz kadınların oranı yüzde 44 olarak belirlenmiş. İşi bırakmak durumunda kalan kadınların genel problemi, aile izni olmaması ve/ veya çocuk bakımı konusunda, hiç bir yerden destek görmemelerini göstermişler.
GÜVENCESİZLİK DE KADINI İŞ HAYATINDAN UZAKLAŞTIRMIŞ
Kadınların, yüzde 13’ü her an işten kovulma tehdidi altında, psikolojileri bozulduğundan veya güvencesiz çalışma iklimiyle, istifa ettiğini bildiriyor.
Bununla birlikte, annenin iş hayatında olmasının, çocuk üzerinde olumlu etkisi görülmüş.
kadınların yüzde 64’üne göre, iş yaşamı evin dışında geçen kadınlar, evletları için olumlu rol model oluşturuyor.
KADIN DOSTU KREDİ, YÜZDE 15 ARTI İSTİHDAM GETİRİYOR
Kadınların, Türkiye’de iş gücüne katılım düzeyi yüzde 38,3. OECD ortalamasının yüzde 64’ün biraz üzerinde olduğunu anımsatmak gerekiyor.
Türkiye, OECD ülkeleri nezdinde son sırada yer alırken, en kötü ikinci Meksika’nın oranının yüzde 47 olduğunu belirtmek gerek.
KADINI EN FAZLA İSTİHDAM EDEN ÜLKELER
Dünyada, istihdamda en yüksek oran yüzde 84.5 ile İzlanda’nın. Almanya, İngiltere ve İsveç’den sonra gelen Japonya, yüzde 71 ile 5. sırada bulunuyor.
Japonya Başbakan Şinzo Abe, son 7 yıldır, kadınları iş hayatına daha fazla dahil etmek üzere özel politikalar geliştiriyor.
Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 42’si 4 milyonun üstünde kişi kayıtdışı işlerde istihdam ediliyor. Çoğu merdiven altı tekstil atölyelerinde çalışan kadınlar, bu durumu kanıksamışlar.
ÜCRETTE CİNSİYET AYRIMCILIĞI
Cumhuriyetin ilamıyla birlikte, Türkiye’de kadınların eşit işe eşit ücret alınmasının da yolu açıldı. Bununla birlikte, halen, kadın ve erkek çalışanlarda, yüzde 13’lük ücret farkı görülüyor.
Türkiye’de, kadın çalışanların yönetici veya karar verici pozisyonda çalıştırılma oranı yüzde 16’nın biraz üzerinde.
KREŞLERİN KADIN İSTİHDAMINA KATKISI
Belediyelerin seçim öncesi vatlerinde sıkça kullandıkları, her mahalleye bir kreş sözü, bakım problemi çeken annelerin işlerini bırakmasını sağlayacak son derece kritik bir hizmet durumunda. Kadın örgütleri aracılığıyla, belediyelerde konunun takip edilmesi öneriliyor.
TÜRKİYE’DE NEDEN KADIN ROL MODEL YOK
2. Dünya Savaşı’nda, Vasiliy Zaharov adlı bir çobanı, bir kahraman olarak öykülendiren Rusya, kendisinden teknolojik olarak üstün Almanya’ya karşı avantaj sağlamış, ulusal bir heyecanı yakalamıştı.
Günümüzde, kapitalizm bu durumu, rol modellerle kullanıyor.
Haber 365 Ekonomi Servisi’nin yaptığı araştırmaya göre, iş yaşamından başarılı rol modelleri öne çıkaran kampanyaların Türkiye’de yapılmadığını ortaya koyuyor.
Elleri cam kırıklarından kanamadan, yerleri silmek için, üretilen Vileda ile kendi kadın rol modelini sinemada, dergilerde ve konuşmalarda kulananan ABD’ye karşı, Türkiye’nin bu alanı boş bıraktığı gözlemleniyor.
Gelişmiş ülkelerde, hükümet sözcülüğünün verildiği kadına Türkiye’de rastlamıyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.