DOLAR 34,2948 0.03%
EURO 37,5028 -0.02%
ALTIN 2.927,21-0,02
BITCOIN 22015362,27%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Açıklandı
  • Manisada Haber
  • Ekonomi
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Açıklandı

ABONE OL
Şubat 25, 2024 18:07
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Reel Kesim Güven Endeksi Şubatta 101,5 Seviyesine Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, şubat ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı. İmalat sanayisinde faaliyet gösteren 1725 iş yerinin yanıtlarının değerlendirildiği İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, Reel Kesim Güven Endeksi şubatta 0,6 puan artarak 101,5 seviyesine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise aynı dönemde 102 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi Oluşturan Anket Sorularına Göre Değerlendirme

Reel Kesim Güven Endeksi’ni oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, şu sonuçlar ortaya çıktı:

  • Mevcut toplam sipariş miktarı ve son 3 aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.
  • Gelecek 3 aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut mamul mal stoku, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, genel gidişat ve gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler ise azalış yönünde etkiledi.
  • Üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi.
  • Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu değerlendirmeler bir önceki aya göre zayıflarken, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu değerlendirmeler güçlendi.

Gelecek döneme ilişkin beklentilere göre, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi. Ancak gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin beklentiler zayıflarken, gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin beklentiler güç kazandı.

ÜFE Beklentisi ve Genel Gidişat

ÜFE beklentisi %54,7‘ye gerilerken, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi de bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 54,7 seviyesine gerçekleşti. Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla aynı kaldığını belirtenlerin oranı %77,3‘e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı %16,6‘ya yükselirken, daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı ise %6,1‘e geriledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.