DOLAR 34,2967 0.38%
EURO 37,5600 0.09%
ALTIN 2.912,400,81
BITCOIN 2080944-0,09%
İstanbul
22°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tüm sorunları ‘çözdüler’ rota kadın üniversitesi

Tüm sorunları ‘çözdüler’ rota kadın üniversitesi

ABONE OL
Kasım 2, 2020 12:53
Tüm sorunları ‘çözdüler’ rota kadın üniversitesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, eğitimde sorunların çözülmeyeceğini gösterdi. Her yıl olduğu gibi 2021 yılı için de birçok problem sıralanırken kadın üniversiteleri için ilk adımın 2021’de atılacağı bildirildi.

Tüm sorunları ‘çözdüler’ rota kadın üniversitesi

Mustafa M. Bildircin

Cumhurbaşkanlığı 2021 Yıllık Programı, Türkiye’deki eğitim sisteminin can yakan sorunlarının 2021 yılında da devam edeceğini ortaya koydu. Vaatlere karşın AKP iktidarı döneminde bir türlü çözülemeyen ve 2020 yılı programına, “Çözüm bekleyen sorun” olarak kaydedilen ikili eğitim konusuna 2021 programında yer verilmedi.

Hükümetin 11’inci Kalkınma Planı’ndaki öngörülerinden olan ve “Kadınları ayrıştırır” gerekçesiyle eleştirilen, “Kadın Üniversitesi” projesi ise hedefler arasına yazıldı. Kurulması planlanan kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların 2021 yılı içinde başlayacağı bildirildi. AKP iktidarı döneminde eğitim alanında çözülemeyen sorun haline gelen okullaşma oranlarına yönelik yapılacak çalışmalar da 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı’nda kendisine yer buldu. Pandemi süreci ve “Gelişecek yeni durumlara göre” öğrenci devamı takip edilerek devamsızlık raporu hazırlanacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 yılı programı, eğitimdeki başarısızlığın da itirafı oldu. Programda, “Tüm eğitim kademelerindeki öğrencilerin matematik ve Türkçe yeterlilikleri artırılacaktır” ifadesi ile yer alan hedef kapsamında, “Türkçe ve matematik derslerinden temel düzeydeki kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen üçüncü sınıf öğrencilerine ilkokullarda yetiştirme programı kapsamında eğitim” verileceği anlatıldı. Eğitimcilerin, “EBA içerikleri öğretim programları ile uyumsuz ve yetersiz” eleştirisi de 2021 yılı için konulan hedefler ile haklı çıkarıldı. EBA’nın etkin kullanımının artırılması amacıyla çalışmalar yapılacağı, içeriğin zenginleştirileceği ifade edildi.

Milyonlarca lira harcamaya karşın başarısız olunan FATİH Projesi kapsamında yapılacak işler de 2021 programına kaydedildi. Türkiye genelindeki 7 bin 400 okulun ağ altyapı işlemlerinin tamamlanacağı 23 bin etkileşimli tahta alım ihalesi gerçekleştirileceği öğrenildi. Din öğretimi ile birlikte en çok kaynak aktarılan mesleki eğitime, “2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda da geniş yer ayrıldı. Özel sektörün eğitimde etkinliğinin artırılmaya devam edeceğine işaret eden mesleki eğitimdeki hedeflerden bazıları şunlar oldu:

♦ Sektör talepleri ve gelişen teknoloji doğrultusunda mesleki ve teknik eğitimde alan ve dalların öğretim programları güncellenecek.

♦ Mesleki ve teknik eğitim kurumları ile sektör arasında işbirliği protokolleri artırılacak.

♦ Özel sektörün okul açmasına yönelik yatırım teşvikleri artırılacak ve OSB’ler başta olmak üzere özel mesleki ve teknik okul sayısı ve çeşitliliği artırılacak.

***
İKİLİ EĞİTİM KANGRENİ

Programda, ikili eğitimde okuyan öğrencilerin oranları da paylaşıldı. Milli Eğitim eski bakanı İsmet Yılmaz’ın, “2018 yılında sonlandıracağız” dediği ikili eğitimde okuyan çocuk sayısının yüksekliği dikkati çekti. 2019-2020 eğitim-öğretim dönemi itibarıyla ikili eğitimde okuyan ilkokul öğrencilerinin oranının yüzde 36,6, ortaokul öğrencilerinin oranının yüzde 28,3, ortaöğretim öğrencilerinin oranının ise yüzde 2,8 olduğu kayıtlara geçirildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.