Sıfır Atık Projesi ve Amaçları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından 2017 yılında başlatılan **‘Sıfır Atık’ projesi**, çevrenin korunması, israfın önlenmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla hayata geçirildi. Proje, **ürünlerin kapalı, döngüsel bir sistemde sorumlu bir şekilde üretilmesini, tüketilmesini ve bertaraf edilmesini** hedefliyor. Atık Sorunu ve Sürdürülebilirlik Dünya genelinde atık miktarı hızla artıyor. **2020…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından 2017 yılında başlatılan **‘Sıfır Atık’ projesi**, çevrenin korunması, israfın önlenmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla hayata geçirildi. Proje, **ürünlerin kapalı, döngüsel bir sistemde sorumlu bir şekilde üretilmesini, tüketilmesini ve bertaraf edilmesini** hedefliyor.
Dünya genelinde atık miktarı hızla artıyor. **2020 yılında 2,24 milyar ton belediye atığı oluştuğu** belirtiliyor. Bu durum, çevre kirliliğini artırarak doğal kaynakları tüketmeye devam ediyor. **Sıfır Atık Projesi**, bu olumsuz eğilimi tersine çevirmeyi ve atık oluşumunu engellemeyi amaçlıyor.
Sıfır Atık Projesi kapsamında **2017 yılından bu yana 193 bin bina ve yerleşke sıfır atık yönetimine geçti**. 22 milyon kişiye eğitim verilirken geri kazanım oranı da **yüzde 34,92’ye yükseltildi**. Hedef ise geri kazanım oranını **2035 yılında yüzde 60’a çıkarmak**.
Sıfır Atık Projesi, sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da büyük takdir kazandı. **Birleşmiş Milletler**, **FAO**, **BM Habitat** ve **Dünya Bankası** gibi önemli kuruluşlar tarafından ödüllendirildi. 2022 yılında **BM Genel Sekreteri Antonio Guterres** ile yapılan iş birliğiyle ise “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” imzalandı.
Sıfır Atık Projesi, çevreyi koruma, israfı önleme ve sürdürülebilirliği sağlama konusunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Emine Erdoğan liderliğinde yürütülen bu proje, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde çevreci yaklaşımların benimsenmesine ve uygulanmasına öncülük ediyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]