DOLAR 32,3838 0.19%
EURO 35,0948 -0.01%
ALTIN 2.325,400,27
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Roketsan’a “Sıfır Atık Belgesi” verildi

Roketsan’a “Sıfır Atık Belgesi” verildi

ABONE OL
Haziran 23, 2021 18:38
Roketsan’a “Sıfır Atık Belgesi” verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emine Erdoğan, Roketsan’ın Lalahan Yerleşkesi’nde düzenlenen Sıfır Atık Belgesi takdim töreninde yaptığı konuşmada, Roketsan’ın 33. yıl dönümünü kutladı. Roketsan’ın Türkiye’nin milli savunma alanında küresel bir aktör olmasında önemli bir katkısı olduğunu belirten Erdoğan, “Geliştirdiğiniz milli teknoloji ile dünyanın en iyi savunma sanayii firmaları arasında yer alacağınıza inanıyorum” dedi.

Roketsan’ın savunma sanayiinin çok güçlü bir aktörü olmasının yanında, sosyal konuların da takipçisi olduğunu belirten Erdoğan, “Savunma sanayiinde kadınların güçlendirilmesi için yaptıklarıyla sektörde öncü konumdasınız. Kadın çalışanların liderlik pozisyonlarında ve karar alma mekanizmalarında olduğunu görüyoruz. Bu hassasiyetin gerçekten takdire şayan olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Roketsan’ın bünyesinde kurduğu atık yönetim sistemleri ile çevre dostu bir kurumsal kimlikle öne çıktığın aktaran Emine Erdoğan, “Mesela kağıda dayalı tüm süreçler dijital hale getirilmiş. Atığı ve israfı oluşmadan önleyen sistemler kurulmuş. Oluşan atıklar ise kaynağında ayrıştırılıyor. Roketsan ailesine gösterdikleri örneklik için şükranlarımı sunuyorum. Çevre duyarlılığınızın herkese yol göstereceğine inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 2017’de başlattıkları Sıfır Atık Projesi’nin tüm ayaklarıyla ülke için vazgeçilmez bir dönüşüm olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, “Atık çeşitliliğinin fazla olduğu her noktada hızla sıfır atık uygulamasına geçiyoruz. İnşallah 2023’e kadar sıfır atık Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşmış olacak” açıklamasını yaptı.

Avrupa’nın 2050’de “karbon nötr” bir kıta olacağını açıkladığını hatırlatan Erdoğan, buna göre Avrupa ile ticaret yapan ülkelerin iklim politikalarına uyum sağlamazlarsa ekonomilerinde sorun yaşayacaklarını belirtti. Dünyanın birçok yerinde farklı sektörlerin lider firmalarının da “sıfır karbon ekonomi”ye geçtiğini belirten Emine Erdoğan, “Çünkü ilerleyen dönemlerde iklim politikalarını uygulamayan firmalar küresel rekabette geri bir konumda kalacaklar. Biz de ülke olarak kendi dönüşüm süreçlerimizi hızlandırıyoruz. Bu, önümüzdeki tercihlerden biri değil, bilakis başlı başına bir zorunluluktur. İklim değişikliği, halının altına süpürüp görmezden gelebileceğimiz bir konu değildir. Bunun etkilerini hayatımızın her alanında görüyoruz” diye konuştu.
Emine Erdoğan, geçen mayıs ayının son 51 yılın en sıcak mayıs ayı olarak kaydedildiğini ve 2,6 santigrat artış olduğunu anımsatarak, “Yakın zamanda karşı karşıya kaldığımız kuraklık tehlikesi, yine hepimizi korkuttu. Televizyonu açtığımızda çevre felaketleriyle ilgili haber almadığımız bir gün geçmiyor. Doğa, üzerindeki stresi kaldıramadığını çok açık bir şekilde gösteriyor. Tüm bunlar kamudan özel sektöre, yediden yetmişe istisnasız herkesin eşit sorumluluğu olduğunu anlatıyor. Hepimiz ortak bir şuurla dünyayı iyileştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan, “Dünya Ortak Evimiz” sözünün çevre projelerinin “mottosu”su olduğunu anımsatarak şunları kaydetti:

“İklim değişikliğinin etkileri, dünya üzerindeki herkesi ve her canlıyı eşit etkiliyor. İster yanı başımızda, ister dünyanın bir diğer ucunda olsun her çevre felaketi istisnasız hepimizin felaketidir. Son günlerde denizlerimizi kaplayan müsilaj, hepimizi maalesef son derece üzdü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız üstün bir gayretle temizleme çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah en kısa zamanda bu sorunu da atlatacağız. Şairlere ilham olmuş Marmara Denizi ve ülke topraklarına birer mavi boncuk gibi serpilmiş akarsu ve göllerimiz insanlık mirasıdır. Bu şuur, ülkemizin eşsiz doğasını korumada tek formülümüzdür. Buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Herkes, bireysel hayatında yapacağı ufak değişikliklerle çevreye büyük katkı sunabilirler. Bakın yeni bir araştırmaya göre, okyanusları kirleten plastiğin yiyecek ve içecek ambalajlarından oluştuğunu söylüyor. Şimdi havaların ısınmasıyla, piknik alanı, sahil kenarı gibi yerlerde atılan çöplerde büyük bir artış var maalesef. Parklarımız, çekirdek kabuklarıyla, yiyecek içecek paketleriyle kaplı. Bunlar son derece üzücü ve hazin manzaralar. Lütfen, çöpümüzü fırlatıp attığımız toprağın ve denizin de evimiz, yuvamız ve vatanımız olduğunu unutmayalım.”

Emine Erdoğan, ev sahipliklerinden ötürü Roketsan’a ve programda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Programda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit’in konuşmalarının ardından savunma sanayii faaliyetleri ve Roketsan kısa film gösterimi de yapıldı. Daha sonra Emine Erdoğan ve Bakan Kurum, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit’e ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’ye “Sıfır Atık Belgesi”ni takdim etti.

Mustafa Cenik

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.