DOLAR 32,5086 -0.1%
EURO 34,9618 0.32%
ALTIN 2.434,040,46
BITCOIN 2073297-4,23%
İstanbul
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Merkez Bankası, PPK özetini açıkladı

Merkez Bankası, PPK özetini açıkladı

ABONE OL
Kasım 2, 2020 12:47
Merkez Bankası, PPK özetini açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası, geçtiğimiz perşembe günü duyurulan faiz kararına ilişkin PPK toplantı özetini yayımladı.

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta perşembe günü açıkladığı faiz kararına ilişkin PPK toplantı özeti yayımlandı.

MB’nin PPK toplantı özetinde enflasyondaki düşüşü sağlayacak uygulamaların ve büyümenin önemine vurgu yapılırken, “Ekonominin dengelenme sürecinde para, kredi ve maliye politikaları arasında güçlü bir eşgüdümle makro politika bileşiminin enflasyonda düşüşü sağlayacak şekilde belirlenmesi , makrofinansal riskleri sınırlayarak büyümenin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde sürdürülebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir” ifadeleri yer aldı.

Metinde, enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğinin de altı çizildi. Uygulanan politikaların finansal piyasalar, büyüme ve istihdam üzerindeki etkinliği, ülkeler itibarıyla salgının seyri ile politika alanının büyüklüğüne göre farklılaşabileceğine işaret edildi. 

Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına ilişkin gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetlerinde şu mesajları verdi: 

* “Eylül’de çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları artmış, eğilimleri bir miktar zayıflamakla birlikte yüksek seviyelerini korumuştur. 

* Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere hane halkı, sanayi ve ticarethaneler tarafından kullanılan elektrik fiyatları artmıştır. 

* Merkez Bankası, salgının Türkiye ekonomisine etkilerini izleyerek elindeki araçları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda kullanmaya devam edecektir. 

* Eğitim hizmetlerindeki KDV düzenlemesi bu grupta enflasyonu olumlu etkilemiştir. 

*TCMB, enflasyon beklentilerini kontrol altına almak, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla Ağustos ayından itibaren attığı sıkılaşma adımlarını kademeli olarak güçlendirmiştir.

*Finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte kredi büyümesinde gözlenen yavaşlamanın yanı sıra ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi enflasyon görünümünü olumlu etkileyecektir. 

*İlave sıkılaşma adımlarının, fiyatlama davranışları, beklentiler ve enflasyon görünümü üzerindeki etkileri yakından takip edilmeye devam edilecektir.

* Ekonominin dengelenme sürecinde para, kredi ve maliye politikaları arasında güçlü bir eşgüdümle makro politika bileşiminin enflasyonda düşüşü sağlayacak şekilde belirlenmesi , makrofinansal riskleri sınırlayarak büyümenin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde sürdürülebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.