ABD Merkez Bankası (Fed), 2023 yılından bu yana ilk kez politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,75-4 aralığına çekti. Karar, oy birliğiyle alındı. Fed, ekonomik faaliyetin sağlam bir hızda genişlediğini, istihdam artışlarının iş gücü artışıyla paralel olduğunu ve işsizlik oranının önemli ölçüde değişmediğini belirtti.
Fed’in enflasyon tahminleri bu yıl için yüzde 3,6’dan yüzde 3,7’ye yükseltilirken, 2027 için yüzde 2,3’te sabit tutuldu. 2028 tahminleri yüzde 2’den yüzde 2,1’e revize edilirken, 2029 için yüzde 2 olarak belirlendi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin beklentileri, 18 yetkiliden 16’sının bu yıl en az bir faiz artışı daha öngördüğünü gösterdi.
Fed Başkanı Kevin Warsh, enflasyonun yüksek ve uzun süredir böyle devam ettiğini vurgulayarak, faiz artırımının fiyat istikrarını sağlamaya yönelik doğru bir adım olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump ise faiz oranlarının yüzde 1’e indirilmesi çağrısında bulundu. Bankanın faiz artırımına devam edeceği beklentisi, piyasalarda risk iştahını azalttı.
Dolar endeksi, Fed’in sıkı para politikası öngörüleriyle 100 seviyesinin üzerine çıkarak 100,3 seviyesinde işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı 105,8 dolar seviyesinden işlem görürken, altının onsu 4.287 dolardan alıcı buluyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 5,01 seviyesinde seyrediyor.
Avrupa borsaları, petrol fiyatlarındaki gevşeme ve tahvil piyasası üzerindeki satış baskısının azalmasıyla pozitif seyretti. İngiltere’de yıllık enflasyon yüzde 3,1 ile 5 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı piyasaların odağında bulunuyor. BoE’nin faizleri sabit bırakması beklenirken, artan enflasyon beklentileriyle kasım ayında faiz artırımı öngörülüyor.
Asya borsaları ise karışık bir seyir izliyor. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yarınki faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. BoJ’un politika faizini 25 baz puan artırarak 31 yılın en yüksek seviyesine çıkarması bekleniyor.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 5,54 değer kaybederek 13.122,58 puandan tamamladı. Dolar/TL ise bankalararası piyasada 48,6750 seviyesinden işlem görüyor. Analistler, yurt içinde konut satışları, kısa vadeli dış borç istatistikleri ve TCMB PPK toplantı özeti ile haftalık para ve banka istatistiklerini; yurt dışında ise Avro Bölgesi TÜFE ve BoE faiz kararını takip edeceklerini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]