USD49,58EUR55,60ALTIN6.576,78Istanbul14° Açık5:03İMSAK'AKALAN SÜRE
Dünya

İsrail ABD-İran Mutabakatından Rahatsız Netanyahu Zor Durumda

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İsrail ABD-İran Mutabakatından Rahatsız Netanyahu Zor Durumda

İsrail’in Kanal 13 televizyonu, ABD ile İran arasında varılan mutabakatın Tel Aviv yönetiminde şaşkınlık ve rahatsızlık yarattığını bildirdi. İsmi açıklanmayan üst düzey İsrailli yetkililer, anlaşmanın İsrail’i zor durumda bıraktığını belirterek gelişmeyi “İsrail’in otobüsün altına atılması” olarak yorumladı.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, ABD-İran mutabakatını “İsrail açısından şok edici” olarak nitelendirirken, İsrail’in uzun süredir ABD-İran müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanacağını öngördüğünü kaydetti. Kanal 13, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkan Yardımcısı JD Vance arasında 14 Haziran’da Lübnan’daki İsrail askeri varlığının ele alındığı gergin bir telefon görüşmesi yapıldığını da iddia etti.

İsrail’in Endişeleri ve Operasyonel Değerlendirmeler

Habere göre, Netanyahu-Vance görüşmesinde İran ile varılan anlaşmanın bazı maddeleri de gündeme geldi. İsrailli bir yetkili, İsrail ordusunun Lübnan’dan çekilmeyeceğini ancak bundan sonraki her askeri faaliyetin yeniden değerlendirileceğini ifade etti. Kanal 13, üst düzey bir ABD’li yetkilinin, anlaşmanın İsrail’in Lübnan’ın güneyinden çekilmesini içermediğini ve Tel Aviv’in “kendini savunma hakkını” koruyacağını belirttiğini aktardı.

Kanal 15 televizyonu ise İsrail Güvenlik Kabinesi’nde bazı bakanların Başbakan Netanyahu’dan Lübnan’daki operasyonların sürdürülmesini ve daha fazla bölgenin kontrol altına alınmasını talep ettiğini bildirdi. Netanyahu, kabine toplantısında temel hedeflerinin “en yoğun baskılar altında dahi hareket serbestisini korumak” olduğunu vurgulayarak, “Hem Beyrut’ta hem de Tahran’da dokunulmazlık olacak.” dedi. İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir de ordunun sınır hattına çekilmeyeceğini ve askerlerin riske atılamayacağını belirtti.

Kanal 15’in haberine göre, bazı kabine üyeleri toplantıda ABD Başkanı Donald Trump’ı “petrol ve para karşısında taviz vermekle” eleştirdi. Netanyahu daha önce yaptığı açıklamalarda, ABD ile İran arasındaki anlaşmanın ayrıntılarını bilmediğini ancak Lübnan’da kontrol altında tuttukları bölgelerde kalma tutumlarını sürdüreceklerini ifade etmişti.

ABD, İran ve Pakistan’ın arabuluculuğunda yürütülen temaslar sonucunda taraflar, İran’a yönelik çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan bir mutabakat zaptı üzerinde uzlaşıya varıldığını duyurmuştu. ABD Başkanı Trump, ülkesinin İran ile anlaşmayı imzaladığını ve Hürmüz Boğazı’nın cuma gününden itibaren tamamen açık olacağını açıklamış, Tahran yönetimi ise mutabakat zaptının cuma günü İsviçre’nin Cenevre kentinde imzalanacağını bildirmişti.

Benzer Haberler

Tümü
Fransa’da İsrail bayrağı sallayıp eylemcilere silah çeken kadına hapis
Fransa’da İsrail bayrağı sallayıp eylemcilere silah çeken kadına hapis
Göğüs Ağrısı Sonrası Bayılan Genç Kız Tabuta Konuldu Cenazede Hareket Edince Kurtarıldı
Göğüs Ağrısı Sonrası Bayılan Genç Kız Tabuta Konuldu Cenazede Hareket Edince Kurtarıldı
Tunus’ta 17 Ekim’de Sendikalar ve Partiler Ekonomik Krize Karşı Yürüyor
Tunus’ta 17 Ekim’de Sendikalar ve Partiler Ekonomik Krize Karşı Yürüyor
Papa 14. Leo’ya Akciğer Kanseri Teşhisi Konuldu Ameliyatı Başarıyla Tamamlandı
Papa 14. Leo’ya Akciğer Kanseri Teşhisi Konuldu Ameliyatı Başarıyla Tamamlandı
Husilerin Riyad Havalimanı Saldırısında Can Kaybı 3’e Yükseldi
Husilerin Riyad Havalimanı Saldırısında Can Kaybı 3’e Yükseldi
Göğüs Ağrısı Sonrası Bayılan Genç Kız Tabuta Konuldu Cenazede Hareket Etti
Göğüs Ağrısı Sonrası Bayılan Genç Kız Tabuta Konuldu Cenazede Hareket Etti
Manisa Sondakika , Güncel Kent Gündemi
Manisada Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları MANİSA HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması