Üretim ve Yeni Siparişlerde Yavaşlama, İstihdamda Belirgin Düşüş İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), haziran ayında 47,9’a gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ediyor. Talep koşulları durgun seyrini sürdürürken ikinci çeyrek dönemin son ayında zayıf talep nedeniyle üretim ve yeni siparişler yavaşladı. İstihdam ise 20 ayın belirgin düşüşünü kaydetti. Fiyat Enflasyonunda Düşüş, Satış Fiyatlarında…
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), haziran ayında 47,9’a gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret ediyor. Talep koşulları durgun seyrini sürdürürken ikinci çeyrek dönemin son ayında zayıf talep nedeniyle üretim ve yeni siparişler yavaşladı. İstihdam ise 20 ayın belirgin düşüşünü kaydetti.
Fiyat enflasyonundaki düşüş sürerken satış fiyatlarında dört buçuk yılın en düşük artışı gerçekleşti. İSO için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, üçüncü ayda da eşik değer olan 50’nin altında kalarak İstanbul Sanayi Odası için endişe verici bir tablo oluşturdu.
Üreticiler, iş yükünün azalmasıyla istihdamı ve satın alımları haziranda bir önceki aya kıyasla belirgin şekilde azalttılar. İstihdam endeksi Ekim 2022’den bu yana en düşük seviyesini haziranda kaydederken, şirketler girdi fiyatlarındaki enflasyon ve TL’nin zayıf seyrine dikkat çekti.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, PMI verilerini değerlendirirken, zayıf talebin istihdama olumsuz etkisini vurgulayarak, maliyet enflasyonundaki yavaşlamanın şirketlere çıktı fiyatlarını artırma fırsatı sunduğunu belirtti. Harker, önümüzdeki aylarda talebe destek olmasını umduklarını ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]