Ali Rıza Demircan’ın Görüşleri Doğrultusunda Canlı Resim Yapmanın Helalliği İlahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan, Mirat Haber’deki köşesinde okurların merak ettiği soruları cevapladı. Okurlardan biri, “Çizdiğim tabloları satıp gelir elde etmem helal olur mu?” sorusunu sorduğunda Demircan, canlı resim yapmanın haram olup olmadığı konusunda aydınlatıcı bir yanıt verdi. Resim Yapmanın Dinî Açıdan Değeri Ali Rıza Demircan’a…
İlahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan, Mirat Haber’deki köşesinde okurların merak ettiği soruları cevapladı. Okurlardan biri, “Çizdiğim tabloları satıp gelir elde etmem helal olur mu?” sorusunu sorduğunda Demircan, canlı resim yapmanın haram olup olmadığı konusunda aydınlatıcı bir yanıt verdi.
Ali Rıza Demircan’a göre, resim yapmak helaldir. Eğer resimler tapınmaya ya da ahlak dışılığa yönlendirici değilse, canlı resim dahil hiçbir resim yapmak haram değildir. İslam’ın ilk dönemlerinde putperestliği engellemek amacıyla getirilen geçici yasaklama, günümüzde resim yapmanın haram olmasını gerektirmez. Kur’an’da bu konuda açık bir yasak bulunmamaktadır.
Ayrıca Demircan, heykel yapımı konusunda da açıklamalarda bulundu. Kur’an’da Hz. İbrahim’in heykelleri kırışı anlatıldığını belirten Demircan, heykellerin kırılışının tapınma amacıyla olduğunu vurguladı. Kur’an’da cinlerin Hz. Süleyman için olumlu bir şekilde heykeller yaptıklarına da dikkat çekerek, heykel yapımının da tapınma amacı taşımadığı sürece helal olduğunu ifade etti.
Ali Rıza Demircan, çalışmaların aksatılmadan sürdürülmesi gerektiğini ve sanat dallarına ilgi gösterilmesi gerektiğini belirtti. Kazançların da helal olduğunu vurgulayan Demircan, dinî duyarlılığın artması ve yardımın Allah’tan olmasını temenni etti.
Bu doğrultuda, canlı resim yapmanın ve heykel yapımının helal olduğunu vurgulayan Demircan, sanatın dinî sınırlar içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]