DOLAR 32,3417 0.18%
EURO 35,1208 -0.19%
ALTIN 2.235,27-0,35
BITCOIN %
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GameStop hisseleri neden bu kadar yükseldi?

GameStop hisseleri neden bu kadar yükseldi?

ABONE OL
Şubat 2, 2021 17:10
GameStop hisseleri neden bu kadar yükseldi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gamestop, sosyal medya üzerinden yapılan bir kampanyayla hisselerini bir haftada 8’e katladı. Piyasa değerindeki artışı ise 20 milyar dolara ulaştı. Gamestop, ABD Hazine Bakanlığı’nın da radarına girdi. Twitter platformunun en çok konuşulanları arasında yerini koruyan Gamestop, herkesin merak ettiği bir konu haline geldi.

Gamestop Nedir?

GameStop, bir Amerikan video oyunu, tüketici elektroniği ve oyun ürünleri satıcısıdır. Şirketin merkezi Dallas’ın bir banliyösü olan Grapevine , Texas , Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmaktadır ve 1 Şubat 2020 itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avrupa’da 5.509 perakende mağazası işletmektedir. Şirketin perakende mağazaları esas olarak GameStop, EB Games , ThinkGeek ve Micromania-Zing markaları altında faaliyet göstermektedir.

Hisseleri nasıl yükseldi?

ABD’de binlerce mağazası olan oyun perakendecisi, oyun sektörünün çevrim içi sisteme kaymasıyla birlikte son yıllarda değer kaybediyordu. Özellikle pandemi döneminde sürekli zarar açıklayan şirketin hisseleri, Reddit’te başlayan bir tartışma ve sosyal medya etkisiyle perakende yatırımcının ilgisini çekti ve uçuşa geçti. Elon Musk Gamestop şirketi hakkındaki bir Reddit paylaşımını Twitter sayfasından paylaştıktan sonra 26 Ocak Salı günü başlayan Gamestop hisse senedi rallisi bugün de devam etti. Ünlü fon yöneticisi Michael Burry Gamestop hisse senetlerinde görülen bu artışın doğal olmadığı ve çok tehlikeli olduğunu söyledi. Gamestop hisse senedi %76 oranında değer kazanarak 260 dolara yükseldi. Bu yükseliş şirketin hissesinin 2021 Ocak ayında 8 kattan daha fazla artığı anlamına geliyor. Şirketin piyasa değeri şu anda 10 milyar doları geçti.

Olaylar nasıl buraya geldi?

Bundan bir yıl önce delayni isimli bir kullanıcı, şirketin hisselerinin piyasa tarafından değerinin altına düşürüleceğini iddia etti. r/WallStreetBets topluluğunun GameStop hisselerinin kontrolünü ele alması, ilk etapta sadece forumda konuşulan bir şakaydı. Ancak zamanla bu şaka gerçeğe dönüşmeye başladı. Forumdaki topluluğun amacı ise düşüşe oynayan Wall Street yatırımcılarına müdahale ederek, onları cezalandırmaktı. Şirket batsa bile hisselerin düşeceği öngörüsü üzerinden kazanç sağlamak mümkün.”Düşüşe oynama” denen “short” kavramı da bu anlama geliyor. Belli bir komisyon karşılığında hisse ödünç alıp yüksek fiyattan sattıktan sonra, fiyatlar düştüğünde hisseleri daha ucuza satın alabilirsiniz. Bu taktiği batan bir şirket üzerine uyguladığınızda, hisseleri geri vermek zorunda kalmadığınız için karınız ve kazancınız artıyor.

GameStop’a yatırım yapanlardan ziyade, düşüşe oynayan çok daha geniş bir kitle söz konusu. Burada GameStop’ın 69.7 milyon hissesi olmasına rağmen, düşüşe oynanan 71.2 milyon hisseden bahsediyoruz. Bunun anlamı da hissenin düşüşüne o kadar çok bahse giriliyor ki piyasadaki hisse sayısından çok daha fazlasına borçlanılıyor. Fakat borçlandığnız şey para değil hisse. Kontratın tarihi geldiğinde de o fiyattan kontratı uygulamak zorunda kalıyorsunuz.

Olayların gelişimi WallStreetBets’teki insanların GameStop’ın değerinin düşük olduğuna ve hisse senedinin yükseleceğine karar vermesi üzerine başladı. Topluluktaki sade vatandaşlar, GameStop hisse opsiyonlarını nasıl satın aldıklarına dair bir çok gönderi paylaştı. Bu, şirket için hisse senedi fiyatını artırdı. Kullanıcılar, fiyatı dengelemek için hisse senedi almak zorunda kaldı ve daha fazla kişi opsiyon satın aldıkça, yatırımcılar da daha fazla hisse senedi aldı. Yükselen hisse senedi, bazı düşüşe oynayanların açıklarını kapatması ve hisse fiyatlarını daha da yukarı göndermesi gerektiği anlamına geliyordu. 26 Ocak itibariyle, 2021’de düşüşe oynayan satıcılar, sadece GameStop’taki hisselerinin konumları nedeniyle 5 milyar dolar civarında trollendi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.