ABD açıklanan verilerin ülke ekonomisinin gücünü koruduğuna işaret etmesine rağmen, Fed’in faiz indirimlerine ilişkin öngörülerin fazla sert olmayacağı yönündeki tahminler, emtia piyasalarını aşağı yönlü etkiledi.
Dolara olan talebin artması ve tahvil faizlerindeki yükseliş, emtia piyasalarında düşüş eğilimine neden oldu. Dolar endeksi haftayı yüzde 1 yükselişle 101,7 seviyesinden tamamladı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 11 baz puan artarak yüzde 3,91’e çıktı.
Geçen hafta ons bazında altın 0,4, gümüş yüzde 3,3, platin yüzde 3,9 değer kaybederken, paladyum yüzde 0,4 değer kazandı. Bakırda talep endişeleri öne çıkarken, baz metallerde bakıldığında bakırda 0,8, nikelde yüzde 0,1, kurşunda yüzde 2,3, çinkoda yüzde 0,4 ve alüminyumda yüzde 3,5 azalma yaşandı.
Japonya Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına devam edeceğine yönelik endişeler ve Çin’den gelecek talebin düşeceği öngörüleri bakır fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi. Ayrıca, Çin’de alüminyum stoklarının artması da fiyatları aşağı çekti.
Brent petrolün varil fiyatında yaşanan düşüş, doğal gaz fiyatlarındaki artış, kahve fiyatlarındaki gerileme ve tarımsal ürünlerdeki fiyat değişimleri dikkat çekti. Küresel büyümeye yönelik endişelerin artmasıyla talep endişeleri pamuk fiyatlarında değer kaybına neden oldu.
Sonuç olarak, emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmaların arkasında ABD ekonomisi, doların güçlenmesi, tahvil faizleri, Çin ve Japonya ekonomilerine ilişkin endişeler gibi çeşitli faktörler etkili olmuştur. Analistler, gelecek dönemde de piyasalardaki belirsizliklerin devam edebileceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.