DOLAR 32,5146 -0.1%
EURO 34,9616 0.28%
ALTIN 2.431,480,36
BITCOIN %
İstanbul
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

EMDR Terapisi         

EMDR Terapisi         

ABONE OL
Nisan 15, 2022 07:00
EMDR Terapisi         
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

EMDR terapisi Türkçe anlamıyla göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. Kişinin aklındaki rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltan bir yaklaşımdır. Özellikle savaş, doğal afetler, yas, çocukluk travmaları gibi konularda kullanılmaktadır. EMDR İzmir terapisi göz hareketlerinin, kötü düşüncelerin etkisini azaltabildiği teorisine dayanmaktadır.

Bu teoriye göre beyinde işlenen her duygu, düşünce, koku ve ses gibi kaynaklar işlenir. Daha sonra bu kaynaklar öğrenme için işlevsel hale getirilir. Fakat travmatik olaylar sonucunda bu bilgi işleme sisteminde bozulmalar meydana gelir. Bunun sonucunda da yeni ve doğru bilgiler işlenemez. Öğrenme gerçekleşmez. Bunun üzerine herhangi bir ses, koku ya da düşünce aklına geldiğinde sanki o anı yeniden yaşamıyormuş gibi tetiklenir. EMDR tedavisi ile bu saklı kalmış ve işlenmemiş anılar yeniden ele alınır ve doğru bir şekilde işlenir.

İzmir EMDR terapisi beynin işleme merkezindeki bu bozulan mekanizmanın yeniden çalışmasını ve olumlu bir şekilde işlenmesini sağlar. Böylece herhangi bir tetiklenme olduğunda kişinin üzerindeki travmatik etki azalır. Travmatik ve acı verici bu anılar onları tamamen işlemediğinizde travma sonrası strese yol açabilir. Görüntüler, sesler, kelimeler ya da kokular bu işlenmemiş anıları tetiklediğinde onları yeniden deneyimlersiniz. Bu nedenle özellikle yas gibi büyük travmalarda kullanılmaktadır.

EMDR İzmir Tedavisi

  • Olumsuz deneyimlerden sonra duygusal sıkıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.
  • Travma odaklı bilişsel davranışçı terapiden daha hızlı sonuç verir.
  • Ağrı veya kas gerginliği gibi semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.

EMDR İzmir ayrıca çocuklarda da uygulanmaktadır. Yakın birinin vefatı, istismar gibi travmalarda etkili sonuçlar vermektedir. EMDR terapisi farklı aşamalardan oluşmaktadır, bu nedenle birden fazla seansa katılmak gerekir. Tedavi genellikle 6 ila 12 seanstan oluşur, ancak daha fazla seans gerekebilir.

Tedavi sürecinde olumsuz düşünceye, anlıya ya da görüntüye odaklanılır. Bununla birlikte belirli göz hareketleri yapılır, dokunma ya da ses tonları gibi uyarıcılarla yönlendirilir. Ardından meditasyon gibi yöntemlerle zihnin boş kalmasına izin verecek ve kendiliğinden ortaya çıkan tüm düşünce ve duyguların farkına varılması istenir. Bu düşünceler belirlendikten sonra psikolog o tramvatik hatıraya yeniden odaklanmayı yönlendirir. Artık bu anı tetiklenmiyorsa diğerine geçilir. Tanımladığınız istenmeyen olayın yerine olumlu bir imaj yerleştirilir. Hedeflenen hafızanın herhangi bir rahatsız edici fiziksel acıya da hiç uyandırıp uyandırmadığını psikolog kontrol eder. Her seans sonrasında ilerlemeyi kaydeder ve yardımcı olabilecek gevşeme egzersizleri ile bu olaylarla başa çıkma planlarını önerir. Bir sonraki seansta başlayan yeniden değerlendirme aşamasında, terapistiniz bir önceki seansta ele aldığınız anıları ve duyguları soracaktır. Bu anılar hala sıkıntıya neden oluyorsa, onları hedef almaya devam edebilirler. Değilse, muhtemelen yeni hedeflere geçmek önerilebilir. Bu EMDR tedavisinin son aşamasıdır. EMDR ilk seansta bile farkı hissedilen hızlı sonuç veren bir tedavi yöntemidir. EDMR tedavisi hakkında daha fazla detaylı bilgi almak için https://www.psikoaktif.com/emdr-izmir/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.