Kuş Uzmanı Biyolog Ömral Ünsal Özkoç’tan Önemli Bilgiler Doğa Araştırmaları Derneği görevlisi ve kuş uzmanı biyolog Ömral Ünsal Özkoç, Dünya Göçmen Kuşlar Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Özkoç, dünyadaki 11 bin kuş türünden 1800’ünün düzenli göç ettiğini belirtti. Göçmen Kuşların Bilim Dallarını Yönetebilme Yetisi Özkoç, kuşların göç rotasının genetik-dış faktörler, fizyoloji ve anatomiye göre değişkenlik gösterdiğini…
Doğa Araştırmaları Derneği görevlisi ve kuş uzmanı biyolog Ömral Ünsal Özkoç, Dünya Göçmen Kuşlar Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Özkoç, dünyadaki 11 bin kuş türünden 1800’ünün düzenli göç ettiğini belirtti.
Özkoç, kuşların göç rotasının genetik-dış faktörler, fizyoloji ve anatomiye göre değişkenlik gösterdiğini vurgulayarak, göçmen kuşların birkaç bilim dalını adeta aynı anda yönetebildiğini ifade etti. Kuşların, yıldız takımlarının konumlarını algılayabilme, ayın ve güneşin pozisyonunu hesaplayabilme, manyetik alanı ve hava koşullarını çok iyi bilme yeteneğine sahip olduğunu belirtti.
Özkoç, fizyolojik ve coğrafi etkenlerin göç rotasında katedilen mesafeyi etkilediğini açıkladı. Kutup sumrusunun her sene Güney Kutbu’ndan Kuzey Kutbu’na doğru yolculuk yaparak 45 bin kilometre civarında mesafe katettiğini, yılda ise 90 bin kilometre yol aldığını belirtti. Bu mesafenin bir uçağın bile katetmesinin neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Özkoç, kutup sumrusunun yolculuk sırasında denizde balık avlayabildiğine dikkat çekti.
Özkoç, Türkiye’nin 300 kuş türüne ev sahipliği yaptığını ve göçmen kuşların rotasında önemli bir dinlenme noktası olduğunu belirtti. İstanbul Boğazı’nın göçmen kuşlar için önemli bir geçiş noktası olduğunu vurgulayarak, kuşların yılın her mevsiminde bu bölgeyi kullandığını ifade etti.
Özkoç, İstanbul Boğazı’nın kuşlar için mecburi bir istikamet rotası olarak kabul edildiğini ve milyonlarca göçmen kuşun bu güzergahı kullandığını belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]