DOLAR 32,5183 0.19%
EURO 34,7487 -0.01%
ALTIN 2.485,140,94
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Çarklar işçinin canı pahasına dönüyor: Asgari değil, insanca ücret!’
  • Manisada Haber
  • Ekonomi
  • ‘Çarklar işçinin canı pahasına dönüyor: Asgari değil, insanca ücret!’

‘Çarklar işçinin canı pahasına dönüyor: Asgari değil, insanca ücret!’

ABONE OL
Aralık 22, 2020 12:21
‘Çarklar işçinin canı pahasına dönüyor: Asgari değil, insanca ücret!’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Asgari ücret görüşmeleri sürerken İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, “Asgari değil, insanca bir yaşam için ücret” talebinde bulundu. “Bir yanda ultra lüks hayatlar yaşanırken, diğer yanda açlıkla boğuşan milyonlar bulunmakta” diyen işçi temsilcileri “Asgari ücreti işçi ve emekçilerin temsilcileri ile belirleyin” çağrısı yaptı.

Asgari ücret görüşmeleri sürerken İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, “Asgari değil insanca bir yaşam için ücret istiyoruz” dedi. Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını isteyen işçi temsilcileri İstanbul’da emekçilerin yaşam şartlarının koronavirüs salgını nedeniyle daha da kötü hale geldiğine dikkat çekti.

’10 SAAT ÇALIŞTIRILAN, SERVİSLERE TIKLIM TIKIŞ BİNDİRİLEN İŞÇİLER…’

İşçiler için İstanbul’da yaşam koşullarının giderek imkansızlaştığını belirten işçi temsilcileri  “Kovid-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı ilk günlerde yaptığımız uyarılar ne yazık ki dikkate alınmadı ve bugün kentimizde tablo oldukça ağırlaşmış durumda. İstanbul’un orta ve büyük ölçekli bütün fabrika ve işyerlerinde yüz binlerce işçi virüse yakalanmış, yüzlercesi hayatını kaybetmiştir.

‘ÇARKLAR, İŞÇİNİN CANI PAHASINA DÖNÜYOR’ 

Özellikle sendikasız işyerlerinde durum oldukça vahimdir. Tek bir maske ile 8-10 saat çalıştırılan, servislere tıklım tıkış bindirilen işçiler, Tuzla tersaneleri işçileri, market çalışanları, inşaat işçileri hafta sonu kısıtlamalarından dahi muaf tutuluyorlar. Yaygın test, ücretli izin gibi taleplere ise kulaklar tıkanıyor. Deniyor ki, ‘Çarklar işçinin canı pahasına da olsa dönecek.’”

‘ASGARİ ÜCRETİ İŞÇİ TEMSİLCİLERİYLE BELİRLEYİN’

Verilerin, İstanbul nüfusunun büyük bölümünü oluşturan işçi ve emekçilerin, en derin açlık ve yoksulluğu yaşadığını gösterdiği vurgulanan açıklamada, “Bir yanda ultra lüks hayatlar yaşanırken diğer yanda açlıkla boğuşan milyonlar bulunmaktadır. Hastanelerin yoğun bakım servisleri İstanbul’un emekçileri ile dolmuş durumda. Bu nedenle diyoruz ki, asgari ücreti patronlar ve onların temsilcileri ile değil, işçi ve emekçilerin temsilcileri ile belirleyin. Patronların değil işçilerin taleplerini dikkate alın” denildi.

‘ASGARİ ÜCRET DEĞİL, İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ’  

İşçi temsilcileri, asgari ücretin sadece aybaşında verilecek bir ücret olmadığı, aynı zamanda insana yakışır asgari yaşam koşullarının güvence altına alınması, sosyal ve ekonomik tüm alt yapının bu yaşam şartlarına uygun düzenlenmesi olduğuna da vurgu yaptılar. İğneden ipliğe her şeye zam yapıldığını ve hayat şartlarının gittikçe ağırlaştığını hatırlatan işçi temsilcileri asgari ücretle ilgili şu talepleri sıraladı:

♦ Asgari ücret görüşmeleri halka açık yürütülsün!

♦ Asgari ücret vergiden muaf tutulsun, AGİ hariç net olarak hesaplansın, yoksulluk sınırına vergi dilimi kaldırılsın!

♦ Asgari ücret 2016 yılı öncesinde olduğu gibi yılda iki dilim halinde tespit edilsin, böylece asgari ücretli çalışanlar enflasyon karşısında korunsun.

♦ İşsizler için en az asgari ücret kadar geçim ücreti bağlansın!

♦ Eğitimin yüz yüze yapılmasının uygun koşulları oluşturulana kadar, işçi-emekçi ailelerin eğitime erişim cihazları ve internet bağlantısı ücretsiz olarak sağlansın!

♦ Üç konfederasyonumuzun çağrısı dikkate alınsın ve asgari ücret insanca yaşanabilir bir seviyeye çekilsin.

♦ Elektrik, su, doğalgaz gibi temel insani ihtiyaçlarda vergi yükü kaldırılsın.

♦ Sağlık ve eğitim ücretsiz olsun.

♦ Covid-19, sağlık emekçileri için olduğu gibi tüm fabrika ve işyerleri için meslek hastalığı olarak tanınsın.

♦ Yaygın test yapılsın, ücretsiz izin kaldırılsın. Yerine ücretli izin uygulansın ve bilim insanlarının çağrısına uygun olarak tam kapanma işçileri de kapsayacak şekilde sağlansın.

♦ İnsanca yaşanacak ücret, güvenceli çalışma hayat ve çalışma şartları için işçi ve emekçilerin talepleri dikkat alınsın.
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.