DOLAR 32,3243 0.22%
EURO 35,0952 -0.11%
ALTIN 2.300,921,04
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bankalar yok oluşu finanse ediyor

Bankalar yok oluşu finanse ediyor

ABONE OL
Kasım 2, 2020 12:53
Bankalar yok oluşu finanse ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bankalar yok oluşu finanse ediyor

Dünyanın en büyük 50 bankasının, biyoçeşitliliği ve doğal yaşamı yok eden projelere 2,6 trilyon dolar kaynak sağladığı belirtildi. Tüm dünyadan finans, ekonomi ve çevre uzmanlarının bir araya gelerek hazırladığı rapor, küresel finans devlerinin kredi politikalarının çevre konusundaki sorumsuz ve yıkıcı etkilerini ortaya koydu.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarının “yok oluşu finanse ettiğini” tespit eden rapor, finans, ekonomi ve çevre uzmanlarının bir araya gelerek oluşturduğu portfolio.earth inisiyatifi tarafından yayımlandı. Raporda göre, 2019 yılı boyunca en büyük 50 banka 2,6 trilyon dolar değerinde kaynağı doğrudan ya da dolaylı olarak doğanın yok oluşuna neden olan projelerin finansmanı için tahsis etti.

BANKALARIN TÜRKİYE’DE DE YATIRIMLARI VAR

Doğa ve biyoçeşitlilik üzerindeki yıkıcı etkileri olduğu değerlendirilen gıda, ormancılık, madencilik, fosil yakıtlar, altyapı, turizm ile ulaştırma ve lojistik sektörlerindeki yatırımların incelendiği raporda, Adana’nın Kozan ilçesinde Hunutlu kömürlü termik santralının kredisini üstlenen ICBC ve Bank of China da bulunuyor. Hunutlu termik santralı, Akdeniz’de koruma altındaki kaplumbağaların yaşam alanlarını tehdit etmesi gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

Çinli finans devi ICBC’nin adı son olarak Kanal İstanbul’un finansmanı ile ilgili olarak gündeme geldi. Banka ayrıca, Kırklareli’deki Kıyıköy RES’te 20 MW’lik kapasite artırımı projesine finansman sağlayacağını açıklamıştı. Proje, çevreciler tarafından Kıyıköy’deki orman arazilerini tahrip edeceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Banka’nın 2019 yılı faaliyet raporuna göre, firmanın 2019 yıl sonu itibarıyla Türkiye’deki aktif büyüklüğü 18,2 milyar TL’ye ulaştı. ICBC, Türk finans kurumlarına, gayrimenkul, inşaat, havacılık ve liman işletmeciliği gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere yaklaşık 2,3 milyar ABD doları tutarında kredi tahsis etti.

ANKA

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.