Bakan Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının 2023’te yüzde 1,6’ya gerilediğini belirterek harcama disiplini, tasarruf, vergide adalet ve verimlilik odaklı maliye politikasına devam edeceklerini vurguladı. Açığı 2024’te yüzde 5’in, 2025’te ise yüzde 3’ün altına indirmekte kararlı olduklarını ifade etti.
Şimşek, net dış talebin büyümeye katkısının 5 çeyrek sonra 1,6 puan ile pozitife döndüğünü belirterek güçlü iç talep nedeniyle oluşan makroekonomik dengesizlikleri giderdiklerini ifade etti.
Bakan, yıllık cari açığın 26 milyar dolar azaldığını dile getirerek dış borcun sürdürülebilirliği için yüzde 2,5’in altında cari açık hedefine yönelik yapısal dönüşümü hızlandıracaklarını belirtti. Bu sayede daralan açık sonucu azalan dış finansman ihtiyacıyla kalıcı rezerv birikimi sağlayacaklarını aktardı.
Şimşek, enflasyonu tek haneye indirme hedeflerine vurgu yaparak piyasanın enflasyon beklentilerinin düştüğünü, güvenin arttığını ve risk primlerinin düştüğünü belirtti. Ayrıca, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadelede kararlı olduklarını vurguladı.
Sonuç olarak; Bakan Şimşek, programlarının başarılı olduğunu ancak daha ilerleyecekleri bir yollarının olduğunu ifade ederek enflasyonu tek haneye indirmek için kararlılıkla çalışacaklarını ve tüm hedeflerine ulaşmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]