Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, Avrasya Tüneli resmi açılışını 20 Aralık 2016’da yapmıştır. Tünel, İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı denizaltı kara yolu tüneliyle birleştirmektedir.
Bakan Uraloğlu, tünelin 8 yıldır İstanbul Boğaz geçişinde hızlı, ekonomik, güvenli, konforlu ve çevreye duyarlı bir ulaşım alternatifi olarak hizmet verdiğini belirtti. Avrasya Tüneli’nden 8 yılda 8,3 milyon kullanıcı tarafından 151 milyon kez geçildiğini ve ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkı sağladığını açıkladı.
Avrasya Tüneli ile İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafeleri 10 kilometre kısalarak Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuk süresi 5 dakikaya indi. Tünel, 2024’te kullanıcılarına sabah saatlerinde ortalama 36 dakika, akşam saatlerinde ortalama 41 dakika zaman kazancı sağladı.
Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde günlük ortalama 82 bin araç trafiğiyle garanti edilen araç sayısının aşıldığını belirtti. Ayrıca tünelde sürdürülebilirlik konusundaki yenilikçi bakış açısı çerçevesinde güneş enerjisi santrali devreye alındı. Bu santral ile tünelin veri merkezlerinin elektrik ihtiyacı karşılanacak ve yaklaşık 3 bin 500 çam ağacının dikimine eşdeğer yıllık 210 ton karbon emisyonu azaltılacak.
Avrasya Tüneli, İstanbul trafiğine getirdiği çözümler ve sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli bir projeye dönüşmüş durumda.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.