DOLAR 32,3532 0.3%
EURO 35,1407 -0.01%
ALTIN 2.307,121,32
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ağustosta toplanan keçiboynuzu meyveleri aralıkta pekmez oldu

Ağustosta toplanan keçiboynuzu meyveleri aralıkta pekmez oldu

ABONE OL
Aralık 28, 2020 15:47
Ağustosta toplanan keçiboynuzu meyveleri aralıkta pekmez oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 Keçiboynuzu pekmezinin zahmetli serüveni ağustos ayı sonunda meyvelerin toplanmasıyla başlıyor. Toplanan meyveler Aralık ayı sonuna kadar bekletilip, dinlendiriliyor. Pekmez pişirilmeye karar verilince, keçiboynuzları kırılıp çuvallara alınıyor. Sonra büyük kazanlara dökülüp soğuk suda bekletiliyor. Daha sonra elde edilen öz, açık kazanlarda odun ateşinde pişiriliyor. 3 gün sonunda pekmez hazır hale geliyor ancak tüketim öncesinde bir hafta daha dinlendirilmeye alınıyor ve tüketime hazır hale geliyor.

Keçiboynuzu üreticisi Kerim Yılmaz, “Ağustos ayında keçiboynuzumuzu topladık. Aralık ayına kadar dinlendirdik. Aralık ayında sert olan meyveleri kırdık. Soğuk suda 24 saat bekleterek özünü aldık. Soğuk suda almış olduğumuz özü de 24 saat odun ateşinde açık kazanda kaynatarak, buharını göndererek pekmez şeklinde saf özünü çıkardık. Gerçekten bu çok zahmetli bir iş” dedi.

“Dirençli olmak için tüketilmesi lazım

Keçiboynuzu pekmezinin vücut direncini arttırdığına değinen Yılmaz, “Şimdi bu kadar zahmete niye katlanıyoruz. İnsan vücudunun ihtiyacı olan bütün gıdalar keçiboynuzunda mevcut olduğunu bildiğimiz için, şu pandemi döneminde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için ve soğukta vücut direncimizin güçlü olması için keçiboynuzunun özünü hazırlayıp tüketiyoruz. Dirençli olmak için tüketilmesi lazım” diye konuştu.

Vücut direncini arttırdığı biliniyor

Vatandaşlar keçiboynuzu pekmezini genellikle kendi ailelerinin ihtiyaçları için kullanıyor. Antioksidan özelliği bulunan keçiboynuzu pekmezi, vücut direncini arttırdığı gibi balgam söktürücü, sindirim sistemi düzenleyici olarak kullanılıyor. Bu pekmez ayrıca A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besin olarak tüketiliyor. Yörede doğal olarak yetişen keçiboynuzunun pekmezinin kilosu 150 ila 200 liraya kadar satılıyor.

Hüseyin Yıldız
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.