ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump’ın başkanlık ettiği kabine toplantısında, İran ile doğrudan görüşmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rubio, Trump’a hitaben, “Sayenizde cumartesi günü önemli bir toplantı gerçekleşecek. Uzun zamandır ilk kez Büyükelçi Steve Witkoff ile İran’ın üst düzey bir yetkilisi arasında doğrudan görüşmeler yapılacak. Bunun barışa öncülük edeceğini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
İran’ın asla nükleer silaha sahip olamayacağı görüşünü yineleyen Rubio, ABD’nin bu konudaki tutumunun net olduğunu vurgulayarak, doğrudan görüşmelerin bu sebeple yapılacağını belirtti. ABD Başkanı Trump ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptıkları görüşmede İran ile doğrudan temas kurduklarını belirtmişti.
İran ile nükleer anlaşmadan 2018’de tek taraflı olarak ayrılan ABD Başkanı Donald Trump, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e doğrudan nükleer müzakere çağrısında bulunmuştu. Ancak İran, tehdit ve baskı altında doğrudan müzakere etmeyeceklerini vurgulayarak, yalnızca dolaylı görüşmelere hazır olduklarını duyurmuştu.
Kaynak: habergazetesi.com.tr
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.