ABD ordusu, Orta Doğu’daki gerilime hazırlık kapsamında önümüzdeki haftalarda İsrail’e ek asker ve uçak göndermeyi planlıyor. İsrail merkezli Walla internet sitesine göre, ABD’nin halihazırda İsrail’de yaklaşık 3 bin askeri bulunuyor. Bu askerler hava savunma sistemlerinin işletilmesi, pilotluk, destek, lojistik ve karargah görevlerinde yer alıyor.
ABD ordusu, son haftalarda bölgedeki birliklerin görev sürelerinin sona ermesiyle rutin personel değişimlerini gerçekleştiriyor. Bu değişimlere ek olarak, artan bölgesel gerilim ihtimaline karşı İsrail’e takviye personel ve hava araçları gönderilmesi bekleniyor.
İsrail ordusu, İran ile olası bir çatışma veya bölgede yaşanabilecek ani bir gerilim artışına karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Olası geniş çaplı bir çatışmada İran’daki hedeflerin vurulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. İsrail ile ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) arasındaki askeri koordinasyon da İran’dan gelebilecek füze saldırıları gibi çeşitli senaryoları kapsayacak şekilde ilerliyor.
ABD, İran ile artan gerilim ortamında Orta Doğu’daki askeri varlığını güçlendirme kararı aldı. Bölgeye ilave asker ve deniz unsurları sevk edildi. ABD’nin Orta Doğu’ya “USS Theodore Roosevelt” uçak gemisi ile 9 bin ila 10 bin ek asker daha gönderme kararı aldığı belirtildi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, 27 Ekim’deki genel seçimler öncesinde ülkesine yönelik dış saldırı hazırlığı olduğuna dair işaretler olduğunu savunmuştu. Muhalefet bu açıklamayı siyasi manevra olarak değerlendirirken, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir güvenlik durumu nedeniyle ABD ziyaretini iptal etmişti.
ABD’nin Orta Doğu’da hali hazırda “USS George H.W. Bush” ve “USS George Washington” adlı iki uçak gemisi ile yaklaşık 50 bin askeri bulunuyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]