İsrail Meclisi, İletişim Bakanı Shlomo Karhi tarafından sunulan ve siyasetin medya üzerindeki etkisini artıracağı gerekçesiyle eleştirilen yasa tasarısını bugün oylayarak kabul etti. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun da katıldığı oylamada, tasarı 53 ‘evet’ oyuyla onaylandı.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, tasarıya 48 ‘hayır’ oyu verildi. Bakan Karhi, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Netanyahu’ya medyada sağcı bir reformu tamamlama görevinin başarıyla yerine getirildiğini ifade etti.
Yasa, sınırlı düzenlemelerle haber kanallarının kurulmasını kolaylaştırırken, kanal sahipleriyle editoryal kadro arasındaki zorunlu ayrımı ortadan kaldırıyor. İsrail’deki muhalifler, bu düzenlemenin gazetecilik üzerindeki siyasi ve ticari etkiyi artırabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, daha önce yaptığı bir açıklamada, yasanın basın özgürlüğü açısından risk oluşturduğunu belirtmişti. Baharav-Miara, düzenlemenin medya kuruluşlarına önemli ölçüde ticari ve siyasi müdahaleye yol açabileceğini ifade etti.
İsrail Meclisi, son günlerde Ultra-Ortodoks Yahudilerin (Haredi) zorunlu askerlik hizmetine ilişkin de tartışmalı yasa tasarılarını onaylamıştı. Bu yasalar arasında Tevrat eğitimini ‘en üstün ulusal değer’ ilan eden bir temel kanun değişikliği de yer alıyor.
Ayrıca, asker kaçağı Haredilerin tutuklanmasını donduran bir yasa tasarısı da kabul edilmişti. Ülkede genel seçimlerin 27 Ekim’de yapılması kararı alınmış ve Meclis’in 17 Temmuz’da feshedileceği duyurulmuştu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]