Türkiye’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde çekilen aile fotoğrafı, Çekya’nın iki lider tarafından temsil edilmesiyle dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Petr Pavel ve Başbakan Petr Fiala’nın ayrı uçaklarla Ankara’ya gelmesi ve aile fotoğrafında birbirlerinden uzak durmaları, ülkelerindeki iç siyasi gerilimin uluslararası alana yansıdığı şeklinde yorumlandı.
NATO Zirvesi’ne katılan Çekya’nın hem cumhurbaşkanı hem de başbakan düzeyinde iki ayrı heyetle Ankara’ya gelmesi, zirvenin dikkat çekici ayrıntılarından biri oldu. Başbakan Fiala ve heyetini Ticaret Bakanı Ömer Bolat karşılarken, Cumhurbaşkanı Pavel’i taşıyan ikinci hükümet uçağının Esenboğa Havalimanı’na inmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy karşıladı.
Ayrı uçaklarla Ankara’ya gelen iki liderin bu durumu, Çekya iç siyasetindeki gerilimin bir göstergesi olarak değerlendirildi. Liderlerin zirve aile fotoğrafında da birbirlerinden en uzak noktalarda yer alması bu yorumları güçlendirdi.
Çekya’da cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki anlaşmazlık, NATO zirvesine katılım sürecine de yansıdı. Geleneksel olarak her iki ismin de yer aldığı heyette, başbakanın cumhurbaşkanını istememesi üzerine konu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Mahkemenin verdiği ihtiyati tedbir kararı, Cumhurbaşkanı Pavel’in de heyette yer almasının önünü açtı.
NATO Askeri Komitesi Başkanlığı görevini de yürütmüş emekli bir general olan Cumhurbaşkanı Pavel, zirve öncesinde yaptığı açıklamalarda, NATO liderleriyle doğrudan görüşmeler yapmanın anayasal sorumluluğunun bir parçası olduğunu belirtmişti. Pavel, müttefiklerin görüşlerini ilk elden dinlemek ve mümkün olduğunca fazla liderle temas kurmak istediğini ifade etmişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]