Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) hükümetinin yayımladığı son Ebola durum raporuna göre, 15 Mayıs’ta ilan edilen salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 160’a ulaştı. Ülkede toplam 671 vaka tespit edilirken, son 24 saatte 13 yeni vaka doğrulandı.
Yeni vakaların 12’si Ituri eyaletinde, 1’i ise Kuzey-Kivu’da kaydedildi. Raporda, 1261 temaslı kişinin takibinin sürdüğü ve toplam temaslı sayısının 1441 kişiye ulaştığı bildirildi.
15 Mayıs’ta KDC’nin doğusundaki Ituri eyaletinde 246 şüpheli vaka ve 65 ölüm bildirilmesinin ardından Ebola salgını ilan edilmişti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, KDC ve Uganda’daki salgının uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu teşkil ettiğini belirtti.
KDC Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya daha önce yaptığı açıklamada, salgında vaka sayısının 435’e, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 118’e yükseldiğini duyurmuştu. Sağlık yetkilileri, mevcut salgının nadir görülen ‘Bundibugyo’ varyantından kaynaklandığını ve henüz onaylanmış bir tedavisi veya aşısının bulunmadığını belirtiyor.
İlk kez 1976’da Sudan ve KDC’de eş zamanlı salgınlarla ortaya çıkan Ebola virüsü, bir tür kanamalı ateşe neden oluyor. Hastalığa, KDC’deki salgının başladığı Ebola Nehri’nin adı verilmişti. Virüs, Aralık 2013’te Batı Afrika’da yayılmış, 2014-2017 yılları arasındaki salgında Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 30 bin kişiye virüs bulaşmış ve 11 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]