Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini yayımladı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azalarak 182 bin 34’e düştü. Bu dönemde kaydı silinen taşıt sayısı ise yüzde 43,6 artarak 5 bin 713’e yükseldi. Toplamda, trafiğe kayıtlı araç sayısı nisan sonunda 34 milyon 199 bin 933’e ulaştı.
Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların dağılımında otomobil yüzde 45’lik payla ilk sırada yer aldı. Ardından yüzde 38,5 ile motosiklet, yüzde 11,6 ile kamyonet geldi. Kamyon ve traktörler yüzde 1,9, minibüsler yüzde 0,6, otobüsler yüzde 0,4 ve özel amaçlı taşıtlar yüzde 0,1 paya sahip oldu.
Nisan ayında bir önceki aya göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında yüzde 13,8’lik bir artış gözlemlendi. Bu artış, özel amaçlı taşıtlarda yüzde 52,8’e, traktörlerde yüzde 41,8’e ve kamyonetlerde yüzde 30,6’ya ulaştı. Kamyonlarda yüzde 26,7, motosikletlerde yüzde 25,7, otomobillerde ise yüzde 1,9 artış kaydedildi. Buna karşılık, minibüslerde yüzde 26,9 ve otobüslerde yüzde 10,1 azalış yaşandı.
Geçen yılın nisan ayına kıyasla ise trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında otobüslerde yüzde 32,8, kamyonetlerde yüzde 21,6 ve özel amaçlı taşıtlarda yüzde 11’lik artışlar görüldü. Kamyonlarda yüzde 4,8, otomobillerde ise yüzde 1,9 artış saptandı. Traktörlerde yüzde 33,7, minibüslerde yüzde 25,5 ve motosikletlerde yüzde 16,1 düşüş yaşandı.
Nisan sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 51,8’ini otomobil, yüzde 21,3’ünü motosiklet ve yüzde 14,5’ini kamyonetler oluşturdu. Traktörlerin payı yüzde 6,8, kamyonların yüzde 3,1, minibüslerin yüzde 1,6, otobüslerin yüzde 0,6 ve özel amaçlı taşıtların payı yüzde 0,3 olarak belirlendi.
Nisan ayında devri yapılan toplam 919 bin 896 taşıtın büyük çoğunluğunu otomobiller oluşturdu. Devirlerin yüzde 65,8’i otomobil, yüzde 15,1’i kamyonet, yüzde 11,4’ü motosiklet olarak kayıtlara geçti.
Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerde en çok tercih edilen marka yüzde 14 ile Renault oldu. Volkswagen yüzde 9,9, Toyota yüzde 7, Hyundai yüzde 6,7 ve Peugeot yüzde 6,5 ile takip etti. TOGG, nisan ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 4,8’ini oluşturdu.
Ocak-nisan döneminde ise trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 azalarak 608 bin 376’ya geriledi. Bu dönemde trafikten kaydı silinen taşıt sayısı yüzde 28,7 artışla 18 bin 755’e çıktı. Yılın ilk 4 ayında trafikteki toplam taşıt sayısı 589 bin 621 arttı.
Ocak-nisan döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yakıt türlerine bakıldığında, yüzde 40’ının benzinli, yüzde 32,5’inin hibrit, yüzde 18,7’sinin elektrikli ve yüzde 8,1’inin dizel olduğu görüldü. Nisan sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı otomobillerin yüzde 32,2’si dizel, yüzde 31’i benzinli, yüzde 29,6’sı ise LPG’li olarak kayıtlara geçti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]