Sağlık Hizmetlerinde Etkinlik ve Yenilik Odaklı Değişiklikler 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı kapsamında açıklanan derlemeye göre, sağlık hizmetlerinde öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik ön planda tutularak ilaç ve tedavi harcamalarının daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, yüksek bütçeli ilaçlar, yenilikçi tedaviler ve yetim ilaçlar gibi ürünlerin geri ödenmesinde alternatif modellerin daha fazla kullanılacağı belirtiliyor. Değer Bazlı…
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı kapsamında açıklanan derlemeye göre, sağlık hizmetlerinde öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik ön planda tutularak ilaç ve tedavi harcamalarının daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, yüksek bütçeli ilaçlar, yenilikçi tedaviler ve yetim ilaçlar gibi ürünlerin geri ödenmesinde alternatif modellerin daha fazla kullanılacağı belirtiliyor.
Sağlık hizmetlerinin finansmanında değer bazlı geri ödeme yöntemlerinin kullanılmasının sağlanacağı vurgulanıyor. Ayrıca, ödenen ilaç ve tedavilere yönelik düzenli aralıklarla geriye dönük analizler yapılarak ödeme listelerinin etkinliğinin artırılacağı ifade ediliyor.
Yurt dışından temin edilen ilaçlar konusunda da çalışmalar yapılacağı belirtiliyor. Maliyet etkili olan ilaçların ödeme listesine alınması, ödeme koşullarının revize edilmesi ve etkisiz ilaçların ödeme listesinden çıkarılması yönünde adımlar atılacağı ifade ediliyor.
Sağlık ürün ve hizmetlerinde gereksiz taleplerin önlenmesi için katılım paylarının daha etkin bir şekilde kullanılacağına vurgu yapılıyor. Ayrıca, geri ödemede risk analizinin ve hizmet sunucularının davranışlarının dikkate alınacağı denetim modellerinin geliştirileceği belirtiliyor.
Bu önemli değişikliklerin sağlık hizmet sunucularının denetiminde yapay zeka destekli risk analizi modellerinin kullanılmasına yönelik çalışmaların da yapılacağı belirtiliyor. Bu sayede sağlık hizmetlerinde verimliliğin artırılması ve maliyetlerin kontrol altında tutulması hedefleniyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]